Na Blízkém východě pokračují závody ve zbrojení

Izrael je vážně znepokojený chystanou dodávkou ruských protilodních střel do Sýrie. S odvoláním na vojenské zdroje to píše izraelský tisk. Moskva potvrdila, že chce Damašku prodat moderní střely P-800 Jachont. Izrael ale tvrdí, že tyto rakety mohou být jednou použité proti němu - ať už samotnými Syřany, nebo například libanonským hnutím Hizballáh.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odpálení rakety - ilustrační foto

Odpálení rakety - ilustrační foto | Foto: US Department of Defense

Ruskou dodávku do Sýrie se osobně pokoušel odvrátit izraelský premiér Benjamin Netanjahu a teď se o to snaží i ministr obrany Ehud Barak. Moskva ale nátlaku zatím odolává a tvrdí, že své závazky vůči Damašku splní.

Rozruch kolem raket přichází jen tři dny poté, co Izrael schválil nákup amerických bitevních letounů F-35. Za nákup 20 supermoderních strojů má zaplatit v přepočtu 50 miliard korun.

Ve Spojených státech také finišuje schvalování zbrojní zakázky za 60 miliard dolarů arabským proamerickým režimům. Mluvčí americké diplomacie prohlásil, že tyto kontrakty jsou v národním zájmu Spojených států a že jde o obranu před Íránem.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme