Izraelský ministr navrhuje výměnu území a obyvatel

Základem mírového procesu mezi Izraelem a Palestinci musí být výměna území i arabského obyvatelstva. Prohlásil to izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman. Jak řekl, izraelští Arabové, kteří odmítají Izrael uznat za židovský stát, by se měli stát občany budoucí Palestiny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelské domy pod Olivovou horou

Izraelské domy pod Olivovou horou | Foto: Martina Mašková | Zdroj: Český rozhlas

Lieberman také kritizuje současné mírové rozhovory. Nedávno řekl, že míru s Palestinci se nepodaří dosáhnout ani v příští generaci. Arabové tvoří pětinu izraelského obyvatelstva. Lieberman prosazuje, aby všichni povinně prokázali loajalitu Izraeli.

Premiér Benjamin Netanjahu mezitím začal vůči palestinským představitelům vznášet požadavek, aby při mírových rozhovorech výslovně uznali Izrael za židovský stát. Palestinci to ale odmítají, právě s poukazem na arabskou menšinu.

Lieberman nedávno odmítl jet s premiérem do Washingtonu na slavnostní obnovení mírových rozhovorů. Ve středu si s ním v Jeruzalémě vyžádala schůzku americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Podle místního tisku proto, aby ho přiměla k podpoře mírového procesu.

Mezitím se Lieberman chystá na pondělní jednání s českými politiky v Praze.

Břetislav Tureček, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme