Vzácná Vatikánská knihovna se po nákladné rekonstrukci opět otevírá

Po třech letech rekonstrukce se dnes vrátí vědci a badatelé do apoštolské knihovny ve Vatikánu. Vatikánská knihovna patří k těm nejvýznamnějším na světě díky mimořádně bohaté sbírce rukopisů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na náměstí Sv. Petra a Řím z kostela sv. Petra a Pavla (Vatikán)

Pohled na náměstí Sv. Petra a Řím z kostela sv. Petra a Pavla (Vatikán) | Foto: Fotobanka stock.xchng, Matic Zupancic

Její rozsáhlá rekonstrukce stála kolem devíti milionů eura trvala tři roky. Nejednalo se jen o restaurování velkých a krásných sálů původní knihovny z patnáctého století. Byly rekonstruovány laboratoře restaurátorů, vytvořen zvláštní klimatizovaný sál pro papirusy, byl nově postaven výtah, který spojil laboratoře se sálem, ve kterém jsou uchovávány ty nejvzácnější knihy a rukopisy.

Samotná budova a sály potřebovaly nutně opravy, ale současně byly zavedeny všechny nejmodernější technologie, které nyní umožňují klimatizovat sály, udržovat správnou úroveň vlhkosti a také zajistit bezpečnost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vědunka Lunardi mluvila v Ranním Radiožurnálu o Vatikánské knihovně.mp3

Nekontrolují se jen návštěvníci, ale nyní lze kontrolovat každý vzácný manuskript či výtisk díky milimetrovým čipům, které umožňují sledovat v každé chvíli, kde se daný výtisk nebo manuskript právě nachází a co se s ním děje.

Pětasedmdesát tisíc vzácných knih bude v blízké budoucnosti digitalizováno a už dnes je možné získat některé materiály přes internet.

Knihovnu nicméně nemůže navštívit každý, ale pouze vědci a badatelé, odborníci. Návštěvník musí prokázat, že se zabývá badatelskou činností, a potřebujete konzultovat materiály v knihovně. Před dočasným uzavřením, tedy před třemi roky, navštěvovalo knihovnu na dvacet tisíc lidí ročně, vědci ze šedesáti zemí.

Ke knihovně se připojí další sál

Teď by jich mohlo být víc. Zanedlouho se připojí ke knihovně další sál, který je dnes jaksi propůjčen vatikánským muzeím. Zájem je velký, protože sbírky knihovny jsou mimořádné.

K nejcennějším exemplářům patří pravděpodobně Codex Vaticanus ze čtvrtého století, tedy nejstarší rukopis s textem bible, dále středověké manuskripty s dílem Vergilia, Petrarcovy rukopisy, ale také například středověký traktát o loveckém umění.

Rukopisů na pergamenu či papirusů má knihovna na 150 tisíc. Tištěných knih má na milion a z toho osm a půl tisíce jsou inkunábule, tedy staré prvotisky.

Vědunka Lunardi, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme