Stále více bank v USA nesplácí vládě stabilizační půjčku

Stále větší množství amerických bank nezvládá plnit závazky spojené se stabilizační půjčkou od americké vlády. Vyplývá to z informací poskytnutých ministerstvem financí Spojených států.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dolarové bankovky

Dolarové bankovky | Foto: Photos8.com (Free Stock Photos)

Podle nich 115 finančních institucí v polovině srpna nevyplatilo dividendy spojené s programem známým jako TARP. To v porovnání s květnem letošního roku představuje šestadvacetiprocentní nárůst. Jak z dostupných informací dále vyplývá, platit nezvládají většinou středně velké a malé banky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik BH Securities Petr Hlinomaz ve Světě o osmé.

V pátek američtí regulátoři zavřeli dalších šest bank. Celkem jich tak už letos zkrachovalo sto dvacet šest. „Nejen neschopnost platit dividendy, ale i situace v realitním sektoru, zejména ve výstavě rodinných domů, dávají najevo, že letos zřejmě počet bank, které budou zavřeny, bude kulminovat a převýší rok loňský,“ poznamenal analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

K hromadnému kolapsu bank by ale podle něj dojít nemělo. „Tempo bude poměrně vyrovnané tak, jak to bylo tento i minulý rok. Velké výkyvy tu příliš nejsou. Musel by tu být nějaký výrazný jev, který by situaci změnil,“ řekl Hlinomaz.

Pro klienty bank to nicméně podle něj znamená zejména menší dostupnost úvěrových produktů. „I proto, že byla určitým způsobem omezena nebo zrušena část podpůrných opatření. Například v oblasti splátek drobných hypotečních úvěrů,“ vysvětlil analytik BH Securities. Klidnější ale podle něj mohou být vkladatelé.

Stát do zhruba šesti stovek středně velkých a malých bank v rámci stabilizačního programu TARP zainvestoval zhruba sto třicet miliard dolarů. Jaká částka se nakonec státu vrátí, zatím není jasné. „V situacích, kdy přebírají konkurenti ztrátovou banku nebo banku, která ukončuje svoji činnost, přebírají jí i se závazky, tedy i se závazky vůči TARP,“ řekl Hnilomaz.

Celková bilance návratnosti by se nicméně v tuto chvíli mohla pohybovat kolem jedné třetiny. V dlouhodobém horizontu by ale program mohl být úspěšnější. „Podpůrný program ale nemohl být koncipován jako ziskový, spíš se orientuje na to, aby se pokusil tlumit škody, které mohou utrpět především klienti,“ uzavřel analytik Hnilomaz.

Martina Mašková, Roman Chlupatý, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme