Německé a rakouské nemocnice chystají nábor českých lékařů

V říjnu se na veletrhu pracovních příležitostí v Praze představí na třicet renomovaných klinik z Německa a jedna z Rakouska. Své kolegy budou lákat především na mnohonásobně vyšší platy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pacient s léky

Pacient s léky | Foto: Tomáš Adamec

Milan Kubek, prezident České lékařské komory ve Světě o osmé poznamenal, že je to realita: „Příští rok končí možnost s dobrovolným souhlasem pracovat více než průměrně 8 hodin v týdnu v rámci EU, vstupuje naplno i norma na ochranu pacientů.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Milan Kubek, prezident České lékařské komory ve Světě o osmé

„Německé nemocnice se snaží problém řešit a nemůžeme se divit, že v tržní ekonomice se i lékaři chovají tržně a odcházejí tam, kde si jejich práce dokáží vážit,“ poznamenal Kubek.

Ministr zdravotnictví a poslanec TOP 09 Leoš Heger se odlivu lékařů do ciziny nebojí. Uvedl to v sobotním rozhovoru pro Mladou frontu dnes. Myslí si, že práce v zahraničí je tvrdá řehole a vyžaduje dobrodružnou povahu.

Kubek ale připomněl, že nemocniční lékaři mohou příští rok splnit svou hrozbu a odejít. „Rozdíl v příjmech je propastný. Nepočítám podle kurzu za euro, ale v porovnání kupní síly.“ Poznamenal, že i nástupní platy lékařů u nás a na západě jsou nesouměřitelné.

Odmítl také názory, že by lékaři zaostávali v němčině. „Pro nemocnice není nic těžkého uspořádat intenzivní jazykové kurzy.“ Souhlasil s tím, že zejména mladí lékaři preferují angličtinu a odcházejí do Velké Británie.

Milan Kopp, Dana Votýpková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme