Ministr Drobil chce na velké firmy použít ‚cukr a bič‘

„Ostravě a okolí se bude dýchat lépe,“ přesvědčoval před časem ministr životního prostředí Pavel Drobil při své návštěvě Moravskoslezského kraje. Jeho úřad má dnes bilancovat, kolik měst, obcí a firem se zatím přihlásilo na výzvu k účasti na projektech, které mají pomoct hlavně tamnímu ovzduší. Ministerstvo chce podle slov svého ministra tlačit velké firmy do ekologických investic i politikou 'cukru a biče'.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Areál společnosti ArcelorMittal Ostrava

Areál společnosti ArcelorMittal Ostrava | Foto: ArcelorMittal Ostrava

„Výzva začala 13. září a bude končit v květnu příštího roku. Nebudu tedy mluvit o tom, kolik firem a obcí na tuto výzvu zatím zareagovalo. Již nyní ale mají velká města v Moravskoslezském kraji připraveny projekty v investiční částce osm až deset miliard korun. Na těchto a dalších projektech se bude ministerstvo podílet čtyřmi miliardami korun, budeme posuzovat ty pro kraj nejpřínosnější,“ říká ministr životního prostředí Pavel Drobil.

Přehrát

00:00 / 00:00

drobil.mp3

Například Arcellor Mittal slibuje investici za 4,5 miliardy korun. Podle ředitele společnosti pro životní prostředí Petra Baranka by tak hutní gigant snížil hlavně produkci prachu:

„Nejvýznamnější z projektů jsou odprášení aglomerace, odléváren a vysokých pecí, injektáž prachového uhlí do stejných zařízení. Dále pak snížení fugitivních emisí z nakládání se surovinami a vápnem. Budeme tak vypouštět menší množství emisí, než máme v současné době uloženo integrovaným povolením, které vydal krajský úřad.“

Kritici se ale pozastavují nad tím, proč by měl stát z veřejných prostředků dotovat nadnárodní soukromé firmy, které v Česku slušně vydělávají. Ony samy by přece měly zajistit, aby jejich byznys nebyl na úkor okolí.

„Mittalu jsem minulý týden, kdy si stěžovali, že můj úřad nevydal souhlasné stanovisko k EIA modernizace jednoho z jejich provozů, který by zvýšil prašnost v kraji, vyslal jasný signál, že pokud chtějí v této aglomeraci podnikat, budou muset výrazně zvýšit svoje investice do Moravskoslezského kraje,“ uvádí Drobil a pokračuje:

„Jen potřebné investice v samotné společnosti Mittal se odhadují na 12 miliard korun a proto mi přišlo velmi úsměvné, když tisková mluvčí společnosti reagovala na zamítavé stanovisko ministerstva tím, že Mittal již do ekologie investoval dvě miliardy korun. Přitom jen své matce sídlící v Londýně, půjčila společnost z prostředků vyprodukovaných v Moravskoslezském kraji asi 30 miliard korun. Vyzívám Mittal, aby začal něco dělat, jinak se jim v této zemi a v tomto regionu bude podnikat velmi špatně.“

‚Je třeba neplakat a makat‘

„Na dnešní schůzce se zástupci velkých firem z regionu budu žádat o dobrovolné investice do životního prostředí, které nebudou podmíněny žádnými dotacemi ze strany státu. Chci uplatňovat politiku cukru a biče. Pokud se firmy budou chovat tak, jak se sluší v Evropské unii a ne v nějaké banánové republice, budou se moci v ekologických investicích dočkat i pomoci státu,“ konstatuje ministr životního prostředí Drobil.

Onen 'bič' by podle ministra mohl v krajním případě znamenat například i zastavení provozu.

Snahám vlády o zlepšení ovzduší v Moravskoslezském kraji ovšem paradoxně neprospějí kroky ministra dopravy Víta Bárty. Škrty, které provedl, zastaví stavbu silnice 1/11 mezi Ostravou a Opavou, obchvatu Bohumína ve Skřečoni a prodloužení ulic Místecká a Rudná v Ostravě.

Primátor krajského města, které kvůli tomu podalo na stát žalobu, Petr Kajnar to považuje za tragédii pro ostravské ovzduší:

„Je to rána pod pás, protože se jedná o dopravní stavby, které by měly pomoci zlepšit životní prostředí v Ostravě. Jsem rád, že jsme žalobu podali a nestáhneme ji, dokud vláda nezačne reagovat tak, jak by měla. Zastavení těchto staveb je tragédie.“

„Budeme dál pracovat na tom, aby všechny zastavené stavby v Moravskoslezském kraji byly realizovány. Je třeba neplakat a makat,“ reaguje Drobil.

Tomáš Pavlíček, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme