Irsko by mohlo požádat o mnohamiliardovou půjčku

Analytici britské banky Barclays zveřejnili zprávu, podle které by Irsko mohlo požádat mezinárodní společenství o mnohamiliardovou stabilizační půjčku. Trhy následně znervóznily natolik, že se je Evropská centrální banka rozhodla uklidnit intervencí, kterou podpořila irské dluhopisy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Projevy krize v Dublinu

Projevy krize v Dublinu | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

„Nervozita v případě Irska bude stále přetrvávat. Jisté uklidnění přinesl pátek, ale domnívám se, že irský problém přetrvá,“ odhaduje ekonom Citibank Jaromír Šindel. Částečné uklidnění souviselo s tím, že autority ‚dementovaly‘ nutnost využití mezinárodních zdrojů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom Citibank Jaromír Šindel ve Světě o desáté.

Irsko má na zítřek naplánovanou emisi dluhopisů se čtyřletou a osmiletou splatností. „Je tady trochu zvláštní situace, že na trhu bude v tomto týdnu velice slabá nabídka dluhopisů v rámci eurozóny, což může Irsku pomoci,“ řekl Šindel. Nicméně mnoho jiných faktorů bude na Irsko stále působit negativně.

Je to například míra zadlužení. „Irsko má nejhorší poměrové ukazatele zadlužení v rámci eurozóny, hned po Řecku,“ přiblížil ekonom Citibank. Narozdíl od Řeků, ale nečelí Irsko tak výrazným splátkám. „Irové tudíž nemají nutnou tendenci si půjčovat, aby museli splácet staré půjčky,“ řekl Šindel.

Rozhodne zdraví bank

O tom, zda irská vláda uspěje se svými pokusy oživit ekonomiku, podle mnohých hlasů rozhodne zdraví bank. „Irské banky jsou skutečný problém fiskální situace, garance byly obrovské. Tudíž pro vnitřní stabilitu ekonomiky, vnitřní poptávku, bude samozřejmě stabilita bank klíčová,“ podotkl ekonom.

Někdejší šéf irské agentury spravující rozpočet Michael Somers přitom tvrdí, že záchrana bank může stát až dvojnásobek toho, co má země k dispozici. „Irsko je v tomto směru blíže Islandu. Ministerstvo financí v případě Irska v srpnu odhadlo předběžné náklady garancí na dvacet pět miliard euro,“ řekl Šindel s tím, že týden na to agentury přinesly zprávy, že náklady budou dvojnásobné.

Podle názorů mnohých expertů už ale Evropu vyčerpala pomoc Řecku a dalším jihoevropským státům, jak co se týče peněz, tak i ochoty zasáhnout. Případná pomoc Irsku by tak závisela na tom, zda jednotlivé státy najdou požadovanou sumu peněz, a také na rozhodnutí samotného Irska. „Zda bude chránit držitele vládních dluhopisů nebo povolí negativní dopad na věřitele bank,“ uzavřel Šindel.

Martina Mašková, Roman Chlupatý, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme