Milovníci piva, policisté a zloději se sjíždějí na Oktoberfest

V Mnichově teče pivo doslova proudem. Na Tereziánské louce se však najde celá řada osob, které si nemohou dopřát ani jeden máz. Patří mezi ně především policisté. Oktoberfest totiž patří k potenciálním teroristickým cílům. Jak je tedy zajištěna bezpečnost na letošních pivních slavnostech a co obnáší práce policie?

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Historický pochod

Historický pochod | Foto: Klára Stejskalová

Hlasatel v jednom ze 14 obřích pivních stanů na Tereziánské louce zve návštěvníky k volným stolům. Další den neuvěřitelné pijatiky na Oktoberfestu může začít. Pro tisíce Mnichovanů i turistů jde o setkání se známými i celodenní večírek. Pro Wolfganga Wengera z policejního prezídia je však 17denní pivní slavnost nejnáročnějším obdobím v roce.

„Poprvé jsem tu sloužil 27. září 1980. Moje první služba na Oktoberfestu byla po strašlivém atentátu. Když jsem viděl zbytky po útoku, šokovalo mě to. Nikdy na to nezapomenu,“ vzpomíná. V odpadkovém koši u vchodu tehdy explodovala bomba. Výsledkem bylo 13 mrtvých, 211 zraněných, z toho 68 velmi vážně. Šlo o největší teroristický útok v německé poválečné historii. Útočníkem byl mladík z extrémní pravice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milovníci piva, policisté a zloději se sjíždějí na Oktoberfest

Podle Wolfganga Wengera jsou opatření rok od roku přísnější. „Stoprocentní jistotu vám nikdy nikdo nedá, ale pro zajištění bezpečnosti jsme udělali vše. Sám sem zajdu i se svými dětmi. Kdybych to nepovažoval za bezpečné, nevodil bych je sem,“ nastiňuje.

Policie si uvědomuje, že slavnost, na kterou denně přijde kolem 350 tisíc lidí, by mohla být vítaným cílem pro teroristy. Okolí louky je proto uzavřeno pro osobní auta a ulice uzavírají veliké betonové květníky. „Když jsem jako dítě chodil na Oktoberfest, první, co jsem viděl byly balónky nebo perníková srdce. A podívejte, dnes tu děti vidí zátarasy, betonové sloupy a bezpečnostní kontroly,“ popisuje Wolfgang Wenger.

Přesto se policie snaží pracovat velmi nenápadně – ochotně poradí cestu a pomůže i opilcům. Nedává najevo, jaká dramata se řeší na policejní stanici. Bombové výhrůžky se tu prý objevují každý den. „Každý den ještě před otevřením kontrolujeme stany, zda v nich není nějaká výbušnina,“ říká k tomu Wolfgang Wenger. V dnešní době stačí k panice málo. V pátek začínal historický průvod výstřelem z děla. Kdo výstřel nečekal, dával už málem nohy na ramena. Podobně prý na lidi působí letadla. Proto tu v okruhu tří kilometrů nesmí létat.

Tereziánskou loukou proudí davy od desáté dopolední a zůstávají tu až do noci. Mladší ročníky řádí na atrakcích, starší při mázech piva. První dny zpestřují zábavu průvody pivovarských povozů nebo kapel v tradičních bavorských krojích. „Organizátoři mluví o klidné louce, my policisté to tak nedefinujeme. Setkáváme se tu s útoky, bohužel i pomocí těžkých tupláků, což je velmi nebezpečná zbraň. Samozřejmostí jsou krádeže. Sjíždějí se sem gangy z celé Evropy. Lidé pod vlivem alkoholu si nedávají pozor na věci. Třeba loni jsme tu chytili 85 profesionálních zlodějů,“ konstatuje Wolfgang Wenger, který prý Oktoberfest miluje.

„Pro policisty je to zvláštní zážitek. V Mnichově platí, že kdo nesloužil na Oktoberfestu, ten není dostatečně proškolený,“ tvrdí. Zážitky z této akce by prý vydaly na knihu. Kromě kriminálních případů musí policisté řešit i humornější záležitosti, jako když značně podroušený tatínek přivede domů dvě zcela cizí děti.


Zvětšit mapu Tereziánské louky v Mnichově

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme