Antibiotika si zahrávají s přátelskými bakteriemi

Mikroflóra v našich střevech je pro naše zdraví nezbytná a změny v jejím složení vědci spojují s některými chronickými chorobami. Naneštěstí se zdá, že dlouhodobé změny střevní mikroflóry může způsobit i opakované podávání antibiotik.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tlusté střevo, slepé střevo, apendix

Tlusté střevo, slepé střevo, apendix | Foto: Fotobanka Profimedia

Střevní mikroflóru ovlivňují různé faktory moderního života, ale o tom, jak „přátelské bakterie“ reagují na opakovaná vyrušení antibiotiky, jsme zatím moc nevěděli. Vědci z Washingtonské univerzity teď zveřejnili výsledky studie, podle kterých se zdá, že opakované dávky antibiotik mohou způsobit dlouhodobé změny ve složení střevní mikroflóry. Po deset měsíců vědci sbírali denní vzorky stolice lidí, kteří prodělávali dvě kůry antibiotika ciprofloxacinu. Podle bakteriální 16S RNA v každém vzorku identifikovali více než 1,7 milionu přítomných bakterií. Výsledky potvrdily to, o čem víme už dlouho – každý člověk má ve střevech svou unikátní sadu sadu mikroorganismů.

Složení mikroflóry však po každém podání antibiotika výrazně zakolísalo. Ve většině případů se po skončení kůry antibiotik rychle vrátilo do původního stavu. Vědci však zaznamenali i případy, kdy byl určitý druh mikroorganismu nahrazen příbuzným druhem. Jeden z účastníků studie tak například zcela ztratil jinak běžný druh bakterií a během studie jej nedokázal získat zpět. Jaký význam takový posun může mít, zatím nikdo nedokáže říct. Není však vyloučené, že při každé kůře antibiotik proti sobě stavíme okamžitý přínos a dlouhodobé potenciální riziko.

Zdroj: PNAS

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme