Afghánské volby provázely násilnosti a nízká účast

V Afghánistánu se sčítají hlasy ze sobotních parlamentních voleb. Konečné výsledky mají být známy koncem října. Volby provázela řada násilností. Mluví se i o případných volebních podvodech. Mluvčí afghánského prezidenta Vahíd Omer podle agentury Reuters uvedl, že na hodnocení přípravy i průběhu voleb je ještě příliš brzy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Afghánská žena u volební urny.jpg

Afghánská žena u volební urny.jpg | Zdroj: ČTK

Volby provázela řada incidentů - síly NATO v Afghánistánu jich evidují skoro 500, podobný počet jako během loňských prezidentských voleb. Radikální hnutí Taliban voličům vyhrožovalo a vyzývalo k bojkotu voleb.

Mluví se také o možných volebních podvodech. Americký velvyslanec v Kábulu - Karl Eikenberry v tomto směru očekává řadu stížností, přesto doufá, že výsledky budou věrohodné. Eikenberry také v rozhovoru pro BBC ocenil spolupráci mezinárodních institucí a afghánských úřadů:

Přehrát

00:00 / 00:00

Volby přímo v Afghánistánu sledoval zvláštní zpravodaj ČRo Jaromír Marek.

„Myslím, že spolupráce mezinárodního společenství s afghánskou vládou a tamními volebními úřady je dobrá. Všichni jsme se poučili z loňských prezidentských voleb v Afghánistánu. My Američané spolupracujeme s OSN, která tu má nejdůležitější roli z mezinárodních organizací. Určitě přijdou stížnosti na průběh voleb a bude se mluvit o podvodech, ale ve srovnání s prezidentskými volbami v roce 2009 je to určitý posun směrem k lepšímu, takže jsem v tomto směru zdrženlivý optimista.“

Incidenty a nízká účast

Afghánci rozhodovali o obsazení 249 parlamentních křesel. Kandidovalo asi dva a půl tisíce lidí. Volby přímo v Afghánistánu sledoval zvláštní zpravodaj ČRo Jaromír Marek. Jak uvedl na Rádiu Česko, pocit z jejich průběhu má velmi smíšený.

„Když jsem byl v Afghánistánu celý týden před volbami, přes všechny hrozby a výhrůžky Talibanu a dalších skupin, se nedělo jakoby nic. Potom přišlo sobotní ráno, kdy explodovala bomba v centru Kábulu a to nastartovalo velké množství útoků, které byly s výjimkou jediné provincie v celé zemi. Takže z tohoto pohledu byly volby podobné těm prezidentským loni v létě,“ řekl.

Velkou otázkou bude podle něj účast voličů v parlamentních volbách. „Protože řada lidí, se kterými jsem mluvil, po všech volebních podvodech, o kterých se spekuluje, nebyla příliš rozhodnutá k volbám jít,“ dodal s tím, že podle některých odhadů se ale k volbám dostavilo až 40 procent voličů.

Ondřej Černý, Jaromír Marek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme