V Česku pokračuje zneužívání poslaneckých náhrad

Čeští poslanci nadále zneužívají poslanecké náhrady. Upozornily na to Hospodářské noviny. Noví poslanci se už podle listu naučili staré triky. Deník zmapoval, jak čeští poslanci hospodaří s penězi, které dostávají na kanceláře, benzín nebo na posudky expertů a zjistil, že takzvané ‚malé domů‘, navzdory slibům o nastolení nové politické kultury, zdaleka nevymřely.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr kultury Jiří Besser

Ministr kultury Jiří Besser | Foto: Tomáš Adamec

Deník podobné praktiky zmapoval například u členů TOP 09 ministra kultury Jiřího Bessera, poslance Václava Cempírka či jeho kolegyně Jaroslavy Schejbalové.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zneužívání poslaneckých náhrad mluvila na Rádiu Česko místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a Věcí veřejných Kateřina Klasnová

Například ministru kultury a poslanci Jiřímu Besserovi z TOP 09 platí sněmovna jeho regionální kancelář v Berouně. Ministr si vyjednal nájem 21 200 korun měsíčně, přestože v centru města se dají najít kanceláře levnější. Dům s Besserovou kanceláří ale z poloviny patří jisté Jitce Slabochové, která letos poskytla straně TOP 09 jako sponzorský dar 400 tisíc korun. A dar se jí vyplatil, píše deník. Za čtyři roky Besserova poslancování totiž jen na čistém nájmu vyinkasuje 672 tisíc korun.

Další poslankyně TOP 09 Jaroslava Schejbalová si v Brně najímá úřadovnu za 30 200 korun, což je nejvyšší částka, jakou předpisy povolují. Kancelář přitom patří tělovýchovné organizaci Orel, v jejímž vedení Schejbalová pracuje.

Poslanec TOP 09 Václav Cempírek. Ten přiznává, že bere 28 200 měsíčně na benzín, ačkoli zásadně jezdí vlakem. A ten mají poslanci zdarma.

Jak vydělat na náhradách, ale vědí i poslanci jiných stran. Václav Baštýř si pronajal kancelář v sídle své ODS, která tak má zaručen pravidelný příjem. A hokejista Jiří Šlégr zase platí Petru Bendovi, šéfovi severočeské ČSSD.

„Netřeba házet všechny poslance do jednoho pytle. Poslanci Věcí veřejných dávají nespotřebované náhrady na charitu. Koalice se již shodla na úpravách a já souhlasím s tím, že například duplicity proplácení dopravy pro poslance jsou zbytečné,“ říká místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a Věcí veřejných Kateřina Klasnová.

Podle Klasnové by měla s návrhem změny přijít vláda a pokud to neudělá do konce roku, bude ji sama iniciovat.

„Je to ale především věc etiky jednotlivých poslanců,“ dodává Klasnová.

Markéta Bartošová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme