ČSSD v Mostě přelepí předvolební hesla na billboardech

Mostecká ČSSD upraví své kontroverzní billboardy. Ty vzbudily bouři nevole kvůli sloganu ‚Proč bych měl litovat, že jsem ve svém domově národnostní většinou?‘ Heslo teď z reklam zmizí. Místní organizace je ale pořád přesvědčená, že slogan je v pořádku a neobsahuje žádný rasistický podtext.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vedení ČSSD chce po mostecké organizaci, aby odstranila kontroverzní billboard s mosteckým lídrem Karlem Novotným

Vedení ČSSD chce po mostecké organizaci, aby odstranila kontroverzní billboard s mosteckým lídrem Karlem Novotným | Zdroj: ČTK

„Shodli jsme se na tom, že billboard zůstane tak, jak je, co se týče formy. Změníme akorát slogan, který jsme dneska doladili. Z celého sloganu tam zůstane jen: ‚Stejná práva pro všechny.‘ Na tom jsme se shodli i s vedením ČSSD, tudíž je to poslední verze, která bude na billboardu viset,“ přiblížil předseda místní organizace ČSSD Lubomír Holý.

Plakáty by měly být přelepené nejpozději do příštího pondělí. „Lídr měl zajistit přelepy. V tuto chvíli vám nedokážu říct, jestli to bude za den, za dva, za tři, ale chtěli bychom to zvládnout maximálně do pátku, když to půjde špatně, tak do pondělka,“ uzavřel Holý.

Proti předvolebnímu sloganu kandidáta ČSSD na úřad primátora Mostu Karla Novotného se ohradily především rómské organizace. Server romea.cz heslo označila za xenofobní. Vedení ČSSD, které vyzvalo mosteckou organizaci sociální demokracie, aby plakáty v kampani před komunálními volbami nepoužívala, se obávalo toho, že interpretace sloganu může celostátně poškodit dlouhodobou pověst nejsilnější opoziční strany.

Mostecká ČSSD o předvolebních billboardech jednala v minulém týdnu několikrát. Pokaždé dospěla k závěru, že heslo na billboardech je v pořádku. „Našim nápisem jsme chtěli vyprovokovat mínění lidí, kteří bydlí v Mostě,“ řekl minulý týden Holý. Podle něj totiž kroky magistrátu v posledních letech vedly ke zvýhodňování určitých občanů. „A pokud si to někdo překládá, že to byli jenom Romové, tak to je jeho problém. Není to myšleno takto,“ dodal.

Eva Holá, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme