Pospíšil: Reformu státního zastupitelství chci s novým šéfem

Ke změně na postu Nejvyššího státního zástupce by mělo dojít během podzimu, nejpozději na konci roku. V rozhovoru pro Rádio Česko to řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

„Byl bych rád, aby za této vlády došlo k reformě státního zastupitelství a byl bych rád aby tyto reformy prováděl nový nejvyšší státní zástupce, u kterého nebude mít veřejnost otazníky, a nebude ho vnímat do určité míry kontroverzně a který není v České republice zatížen historickými vazbami," řekl Rádiu Česko Pospíšil.

„Primární pro mne je, že pokud dojde ke změně, aby to byla změna k lepšímu. Změna by měla proběhnout během podzimu, nejpozději na konci roku," dodal ministr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Studia Česko byl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Pospíšil potvrdil, že na dalším postupu se „z 99,99%" už shodl s premiérem Petrem Nečasem.

Jeho favoritem na nového Nejvyššího státního zástupce zůstává Pavel Zeman, který už pět let působí v Haagu jako český zástupce v organizaci Eurojust.

„Nechte nám několikadenní prostor, kdy ty věci doladíme. Ale pokud by tím případným nástupcem byl pan Zeman, pak by nemohl nastoupit okamžitě. Svou misi tam musí důstojně ukončit, a to by bylo někdy ke konci roku. Prostor tu tedy je. Není to protahování, je to snaha najít takové řešení, které bude politicky průchozí a nepovede k rozbití nejvyššího státního zastupitelství," řekl Pospíšil v diskusním pořadu Studio Česko.

„Pan Zeman v zásadě s kandidaturou vyjádřil předběžný souhlas. On má dnes v Haagu velmi významné mezinárodní postavení. Za své pětileté působení si vydobyl velmi slušnou pozici a v kuloárech s dokonce o něm občas hovoří jako o kandidátovi na evropského prokurátora, pokud by byla tato funkce zřízena. Pokud by tuto funkci přijal v České republice, byla by to pro něj výrazná změna," dodal Pospíšil.

Ondřej Černý, Lukáš Vincourek, Robert Břešťan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme