Nizozemská královna přednese program dosud neexistující vlády

Vládní program dosud neexistující vlády má v nizozemském parlamentu přednést královna Beatrix. Od červnových voleb nevznikla v Nizozemsku koalice, která by sestavila kabinet. Královna ale musí přečíst vládní program podle tradice třetí úterý v září. Bude tedy obřadně přednášet prohlášení dosluhující vlády premiéra Jana Petera Balkenendeho. Ta ale už nemůže navrhovat ani ambiciozní reformy, ani rozpočtové úspory.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Královský palác v Amsterodamu

Královský palác v Amsterodamu | Foto: europa.eu

Od královny se neočekává žádné překvapení. Text projevu pro ni připravil premiér Balkenende. A ten si jako hlavní poražený v červnových volbách nemůže dovolit místo budoucí pravděpodobně pravicově liberální vlády oznamovat nějaké významné kroky.

O koalici nebo tiché podpoře se už skoro čtyři měsíce dohadují vítězní Liberálové s Křesťanskými demokraty a extremisty ze Strany pro svobodu antiislamisty Geerta Wilderse.

Obsah královnina sdělení tak bude zřejmě spíše plytký. Zato bude mít obvyklou formu. Královna Beatrix přijede do Parlamentu ze svého sídla v Haagu ve zlatém kočáře. Zdravit ji budou jako obyčejně davy nadšených poddaných.

Pavel Novák, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme