Generální tajemník OSN vyzval k boji s chudobou

Generální tajemník OSN Pan Ki Mun vyzval členské země, aby nezapomínaly na boj s chudobou. Zástupci členských zemí se v New Yorku sešly na summitu k Rozvojovým cílům tisíciletí, které si stanovily před deseti lety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Summit eurozóny v Bruselu. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Summit eurozóny v Bruselu. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy | Foto: Evropská komise

„Vytvořili jsme plán, který má skoncovat s extrémní chudobou,“ připomněl generální tajemník OSN Pan Ki Mun na začátku třídenního summitu. V první den jednání oznámil mimo jiné francouzský prezident Sarkozy, že jeho země zvýší příspěvky pro boj s chudobou o pětinu a vyzval k tomu i ostatní vyspělé státy.

Zazněla ale i kritika. Například bolivijský prezident Evo Morales mluvil o nespravedlivém světovém obchodu, který zvýhodňuje bohaté země a boji s chudobou tak brání.

Aktuální zpráva OSN k naplňování rozvojových cílů poukazuje například na to, že se podstatně zlepšil přístup k nezávadné vodě, vzdělání, antiretroviálním lékům nebo protimalarickým sítím. Naproti tomu alarmující v chudých zemích zůstávají celkové Summit eurozóny v Bruselu. Francouzský prezident Nicolas Sarkozyhygienické podmínky, zdraví rodiček nebo množství lidí žijících v chudinských slumech.

Vít Pohanka, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme