ECB zvažuje, že některé banky odstřihne od levného úvěrování

Existence některých evropských bank závisí na levných půjčkách od Evropské centrální banky. Trh jim totiž odmítá půjčovat. Evropská centrální banka nyní uvažuje o tom, že tyto závislé banky, jak je nazval rakouský guvernér Ewald Nowotny, odstřihne od životadárného zdroje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Informuje o tom britský list Financial Times s tím, že evropští bankéři už nějaký čas vyzývali národní vlády, aby problémové banky posílily a nebo zavřely. Když k tomu nedošlo, začalo se ve Frankfurtu diskutovat alternativní řešení.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém přístupu Evropské centrální banky mluvil na Rádiu Česko Lubor Lacina, vyučující na brněnské Mendelově univerzitě.

„Problém spočívá v čase. Nejsme už v roce jedna krize, ale rok 2011 bude znamenat čtvrtý rok krize a s tím, jak probíhá oživení, tak žádost je, aby došlo k výraznému snížení množství prostředků, které Evropská centrální banka napumpovala na trhy. Takže je to takové upozornění, že by měla začít nějaká strategie postupného stahování likvidity z oběhu,“ vysvětluje Lubor Lacina, vyučující na brněnské Mendelově univerzitě.

„Problém je, že většina prostředků, asi 61 procent, je v Řecku, Španělsku, Portugalsku a Irsku, tedy v zemích, které na druhou stranu tvoří pouze 18 procent hrubého domácího produktu eurozóny. Tam je zcela jasné, že Evropská centrální banka tím chce naznačit, že některé země a některé banky jsou problémovější než jiné a že někdy skončí doba hájení bankovního sektoru jako celku a že některé banky dostanou stigma problémových bank,“ dodává Lubor Lacina.

Řešením by podle něj bylo, že Evropská centrální banka už nebude financovat bankovní sektor jako celek, ale zaměří se na jednotlivé banky: „To znamená, že jednotlivé banky mohou mít například nějaké limity při čerpání likvidity nebo budou muset poskytnout nějaké zajištění při získání likvidity, čímž se vlastně zprostředkovaně ukáže, které banky jsou závislejší a které méně na čerpání peněz od Evropské centrální banky.“

Českých bank se ale tento problém podle Laciny netýká: „České pobočky zahraničních bank podle čtvrtletních výsledků vykazují velmi dobré výsledky, takže já bych neměl obavu, že by se tento problém měl dotknout českých poboček zahraničních bank.“

Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme