Odboráři dorazili na Palachovo náměstí. Slyšet jsou zdaleka

Centrum Prahy ochromil protest odborářů. Tisíce policistů, hasičů a dalších státních zaměstnanců přijely do Prahy demonstrovat proti mzdové politice a rozpočtovým škrtům vlády. Desítky z nich pronikly do budovy ministerstva vnitra. Hlučný průvod dorazil na Palachovo náměstí. Akce se podle některých odhadů účastní téměř třicet tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrující odborář na náměstí Jana Palacha v Praze

Demonstrující odborář na náměstí Jana Palacha v Praze | Foto: Tomáš Adamec

Na Letné bylo už v deset hodin několik tisíc lidí. Demonstranti jsou vybaveni píšťalkami, řehtačkami a také transparenty. Na nich jsou hesla jako ‚Nás trestáte, sami kradete‘ nebo ‚O kolik si snížíte platy vy, páni ministři‘ či ‚Nejsme otroci‘.

Odboráři se od budovy ministerstva vnitra vydali asi ve dvanáct hodin a pět minut. V čele šli policisté a hasiči. Nesli symbolickou rakev a transparent s heslem ‚Nechceme platit dluhy za špatné vládnutí‘.

Program na Palachově náměstí měl začít ve třináct hodin a trvat měl asi hodinu. Už dopoledne ale na místě postávalo několik skupinek odborářů s vlaječkami. Pořadatelé vyznačili červenobílou páskou prostor před Rudolfinem, kde se měli demonstranti shromáždit. Na schodech už byl připraven i stupínek pro řečníky.

Přehrát

00:00 / 00:00

ood).mp3

Na schodech Rudolfina mluví šéfové odborových svazů. Na jejich slova demonstranti často reagují bouřlivým potleskem a voláním. Palachovo námětí je plné a plný je i Mánesův most, kde se průvod zastavil, protože na náměstí se už lidé nevejdou. Atmosféra je velmi bouřlivá. Policisté zcela uzavřeli v místě dopravu. Na Palachově náměstí a v přilehlých ulicích je vidět zvýšený počet policejních hlídek.

Policisté, kteří na demonstraci dohlížejí, mají na sobě často žlutou stužku, kterou se, přestože jsou ve službě, symbolicky připojují k protestu. Většina účastníků si totiž na demonstraci bere dovolenou nebo neplacené volno.

PŘEČTĚTE SI VÍCE O DOPRAVĚ ZDE.

Demonstrace zasáhla i do dopravy. Už dopoledne stále přijíždějící autobusy způsobily dopravní kolaps. Například ulice Milady Horákové v Praze 7 byla pro automobily téměř neprůjezdná. Problémy se dají očekávat i v okolí náměstí Jana Palacha.

K dnešní demonstraci se připojili i zástupci pracovníků ve zdravotnictví. Už dlouho varují, že jestli vláda sáhne na platy lékařů, řada z nich odejde do zahraničních nemocnic. Cestu do ciziny plánuje například i Pavel Vávra z Interního oddělení nemocnice v Novém Městě na Moravě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Demostraci na Palachově náměstí sleduje redaktor Jaroslav Skalický.

„Jako LOK obecně demonstraci v Praze podporujeme, účastní se jí několik našich zástupců. Pro nás je ale v této chvíli důležitá kampaň Děkujeme, odcházíme a roadshow,“ podotkl Vávra. „Pakliže vláda nepochopí, že nositelem výkonů v nemocnicích je lékař a jsou nám úplně nanic nové areály, nové přístroje, pokud nebude mít v nemocnicích kdo pracovat,“ zdůraznil lékař.

Celou akci organizuje devatenáct odborových svazů a občanských iniciativ. Kromě hasičů a policistů na demonstraci dorazí i vojáci, zaměstnanci vězeňské služby, soudů, školství, zdravotnictví nebo dopravy. Celkem se očekává zhruba dvacet tisíc protestujících.


Zvětšit mapu

Jaroslav Skalický, Václava Marešová, Jan Herget, Zbyněk Zykmund, Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme