Objevy a události týdne č. 38

19. září 2010

Šikovní šimpanzi z Bossou, NASA zachraňuje želvy, hrbatý dinosaurus ze Španělska, nálezy z mikulovského zámku, Hartleyova kometa.

Šimpanzi z guinejských pralesů se naučili vyhýbat léčkám domorodců. Jde o lidoopy z východoguinejské oblasti Bossou, které japonští primatologové hned šestkrát pozorovali při zneškodňování domorodých pastí. Ty se skládají z drátěného oka, přivázaného lýkem k ohnutému kmínku, kterým šimpanzi tak dlouho třesou, až past zničí. Zajímavé je, že jiní afričtí šimpanzi to nedovedou – pouze ti z Bossou.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír NASA se ujal 278 hnízd mořských želv karet obrovských z pláží, ohrožených únikem ropy v Mexickém zálivu. Hnízda byla převezena do Kennedyho vesmírného střediska, kde se z 28 tisíc vajíček vylíhlo 15 tisíc karet, které biologové vypustili do vln Atlantiku poblíž známého Mysu Canaveral. Je to nepochybně úspěch. Ve volné přírodě by se želviček vylíhlo méně.

Ve Španělsku objevili nový druh dravého dinosaura, který žil před 125 miliony lety. Concavenator byl dlouhý šest metrů a zjevně opeřený. Na zádech měl zvláštní útvar, po kterém dostal druhové jméno corcovatus, tedy „hrbatec“. Proč těmto živočichům vyrůstaly u dvou pánevních obratlů dlouhatánské výběžky, není jisté. Hrb, který podpíraly, snad sloužil k termoregulaci nebo vnitrodruhové signalizaci.

Vrch nad Mikulovem, kde dnes stojí mikulovský zámek, byl osídlen už koncem 10. století našeho letopočtu, těsně po pádu Velkomoravské říše. Dokládají to úlomky keramiky a kosti hospodářských zvířat, nalezené při výkopových pracích na Horním nádvoří, nehluboko pod dlažbou. Až dosud se předpokládalo, že první obydlí stála na Zámeckém vrchu v 11. století. Později je vystřídal románský hrad.

Do blízkosti Země se opět zatoulala kometa. Tentokrát jde o kometu 103P/Hartley 2, která se k nám 20. září přiblíží na pouhých 18 milionů kilometrů. Teoreticky by mohla být viditelná i pouhým okem, ale jen dobře cvičeným. Ostatním pozorovatelům poslouží obyčejný triedr, který kometu zobrazí jako mlhavý obláček. Daleko víc uvidí sonda EPOXI, která k Hartleyově kometě právě teď letí.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 38/2010, 18. - 24. září.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio