Zákon o třetím odboji opět čeká schvalování v Senátu

Senátní výbor pro lidská práva dnes nepodpořil zákon, který uznává boj proti komunistickému režimu jako takzvaný třetí odboj. Na jednání totiž převažovali zástupci levice. Zamítnutí normy ale nenavrhli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senát

Senát | Foto: Marián Vojtek

Hlavní slovo tak bude mít Senát na středeční schůzi. Obdobný návrh už horní komora přijala předloni v březnu, bývalá sněmovna jej ale až do konce volebního období nedokázala projednat.

Podle předkladatelů má jít především o morální ocenění těch, kteří se za komunistického režimu aktivně zasazovali o hodnoty svobody a demokracie. Zákon by jim umožnil získat osvědčení účastníka protikomunistického odboje nebo odporu. Ve vysílání Radiožurnálu to potvrdil místopředseda Senátu za ODS a jeden z předkladatelů normy Jiří Liška.

Přehrát

00:00 / 00:00

O uznání 3. odboje diskutovali senátoři Jiří Liška a Vlastimil Balín v Ozvěnách dne Radiožurnálu

„Myslím si, že pokud vnímáme minulost tak, že zde byli lidé, kteří se odvážně postavili komunistickému režimu, riskovali v 50. letech dokonce své životy, riskovali ztrátu svobody, majetku, ohrožovali svoje rodiny. A ta otázka je taková, zda si těchto lidí máme vážit a zda je máme ocenit. Já jsem přesvědčený, že ano. A to je hlavní důvod, proč jsme tento návrh zákona předložili,“ řekl Liška.

Odlišný názor na takzvaný třetí odboj a jeho případné uznání má senátor Vlastimil Balín, zvolený do horní komory v roce 2004 za KSČM.

„Já se nemůžu ubránit dojmu, že tento zákon je v řadě dalším politickým zákonem, podobně jako je zákon o Ústavu pro studium totalitních režimů nebo o protiprávnosti komunistického režimu. A já si myslím, že spíš bychom se dnes měli soustředit na to, jak dokázat společnost stmelovat, než ji rozdělovat,“ uvedl Balín ve večerních Ozvěnách dne.

Norma přepisuje dějiny?

Podle některých kritiků i z řad historiků zákon přepisuje dějiny, protože během 40 let komunistické totality žádný organizovaný odboj u nás neexistoval. Jiří Liška k tomu říká:

„To je pravda, nebylo zde žádné centrální řízení protikomunistického odboje. Ale na druhé straně je faktem, že tady byli ti stateční mužové a ženy, kteří se odvážně postavili komunistickému režimu – to se nedá popřít, tak to zkrátka bylo.“

„A právě tito lidé by měli být oceněni. Oni byli a jsou nositeli hodnot, o které se opírají moderní demokratické státy.“

Vlastimilu Balínovi vadí srovnávání takzvaného třetího odboje s odbojem za druhé světové války:

„Mně tam vadí jedna věc, u toho statutu válečného veterána – prostě mi tam chybí ten válečný stav. A prosazování takovýchto legislativních úprav ve mně budí dojem, jako by tady kdosi neustále vedl jakousi osobní, soukromou válku v zájmu historie proti zájmům budoucnosti občanské společnosti,“ myslí si senátor Balín.

Veronika Sedláčková, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme