V Moskvě se bude jednat o využití arktického nerostného bohatství

V Moskvě budou příští dva dny debatovat politici a vědci z celého světa o budoucnosti Arktidy. Severský region je v centru zájmu kvůli bohatým zásobám ropy, plynu a dalších nerostných surovin, které se ukrývají pod hladinou Severního ledového oceánu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Antarktida, autor: Jiří Kolbaba

Antarktida, autor: Jiří Kolbaba | Foto: Internetové stránky Jiřího Kolbaby

Podle organizátorů by se účastníci moskevské konference měli bavit o ekonomickém využití oblasti i rozdělení jejích zdrojů. Mezinárodní fórum o Arktidě pořádá Ruská geografická společnost, zjevně na popud nejvyšších ruských míst, protože čestnými členy organizace jsou nejvyšší ruští představitelé.

Přehrát

00:00 / 00:00

Konferenci o Arktidě bude v Moskvě sledovat i zpravodajku Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová.

Zítra na půdě moskevské státní univerzity vystoupí premiér Vladimir Putin. Na konferenci ale přijede i prezident Islandu nebo vědci a experti z Ruska, Kanady, Spojených států a skandinávských zemí. Všichni by měli přednést závěry svých studií a zpráv o tom, jak severský region ekonomicky využít a zároveň mít na paměti ekologické aspekty.

Moskva označuje fórum za přelom. Jak řekl Českému rozhlasu Arkadij Tiškov, zástupce ředitele Geografického institutu Ruské akademie věd, konference má vést k rovnoprávnému dialogu o tom, jak potenciál Arktidy využít.

Nový zájem o severský region přinesly změny klimatu a oteplování. Tající ledovce odhalují nové možnosti transportu i využití zdrojů. Kromě pěti pobřežních států - USA, Kanady, Dánska, Norska a Ruska si na přístup k nerostnému bohatství Arktidy dělá nárok dalších více než 20 zemí, včetně Číny.

Problém vyvolává ostré diskuse, někteří komentátoři v narážce na klima regionu mluví o nové ‚studené válce‘ za Arktidu.

Lenka Kabrhelová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme