Rovné eurodotace zemědělcům mohou být pro Čechy nevýhodné

Německo a Francie nechtějí novým členům Evropské unie zvýšit zemědělské dotace. Sedmadvacítka má podle nich i v budoucnu vyplácet farmářům z nových členských států méně peněz než těm ze starých členských zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sucho - sklizeň

Sucho - sklizeň | Foto: Pavel Pavlas

Rovné dotace prý neodrážejí ekonomickou realitu. Východoevropští farmáři jsou ve výhodě, mají totiž nižší výrobní náklady.

„Německo i Francie mají zásadní vliv na evropské hospodářství, nejen na zemědělskou politiku. V zemědělství mají ještě o to větší vliv, protože tahounem jeho politiky je právě Francie,“ naznačil vyjednávací pozice agrární analytik Petr Havel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Agrární analytik Petr Havel mluvil na Rádiu Česko o dotacích zemědělcům z EU

S argumentem o nespravedlnosti rovných dotací pro všechny členské země Evropské unie však souhlasí:

„Rovné dotace by rovněž nebyly spravedlivé. Ekonomiky členských zemí EU mají velmi různou výkonnost a efektivitu.“

Česká republika by podle něho měla hájit spíše názor Francouzů a Němců, protože rovná dotační politika by mohla mít negativní vliv i na české farmáře.

„Jsme na začátku diskuze, která bude podle mě trvat do roku 2012. Česká republika je momentálně, co se týče dotací, zhruba uprostřed EU. My bychom měli hájit objektivní ekonomické parametry k výplatě dotací. Pokud budeme hájit rovné dotace, tak nás v budoucnu převálcují země typu Bulharska a Rumunska, protože pro ně by stejné dotace jako pro Česko znamenaly velkou výhodu,“ vysvětlil Havel.

Výše dotací by se podle jeho mínění měla řídit na základě makroekonomických ukazatelů jednotlivých zemí, jako je například koupěschopnost obyvatel či výkonnost ekonomiky.

„Zkrátka milion eur má jinou hodnotu například v Německu a jinou v Česku nebo dokonce v Rumunsku. Podstatné tedy bude, co se vezme jako podklad pro rozdílné platby. Společná zemědělská politika EU po roce 2013 by měla vycházet z nějakých transparentních a objektivních údajů jako podkladů pro dotace,“ dodal Havel.

Markéta Bartošová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme