ČSSD chce jednat o poplatcích. Nečas v tom vidí populismus

Zasedání sněmovny ovlivnila mohutná úterní demonstrace odborářů proti chystanému snížení platů ve veřejné sféře o deset procent. Opozičním sociálním demokratům a komunistům se ale nepodařilo dostat na program řádné schůze body, při nichž by sněmovna o této věci diskutovala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR | Foto: Tomáš Adamec

V závěru prvního dne zářijové schůze poslanci přerušili jednání o návrhu ČSSD na zrušení všech regulačních poplatků ve zdravotnictví. Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka věří, že se k němu dnes sněmovna v programu vrátí a předlohu pošle do druhého čtení.

„Bod je zařazený v programu a já nevidím důvod, proč bychom se k němu neměli vrátit. KSČM i Věci veřejné slibovaly, že podpoří omezení nebo zrušení zdravotnických poplatků. Je logické, že spoléháme i po volbách na to, že by měly tento návrh podpořit,“ je přesvědčen Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Milady Richterové o jednání sněmovny

Tento návrh opozice ale rozhodně nepodpoří poslanci TOP 09 a ODS. Rádiu Česko to potvrdil premiér a předseda občanských demokratů Petr Nečas:

„Z poplatků udělala sociální demokracie opět předvolební mítink, ve kterém odehrává své populistické téma. Každý musí vědět, že v této zemi bude peněz na zdravotnictví spíše méně a zrušení poplatků by znamenalo vyřazení dalších finančních zdrojů v době, kdy hrozí velké zadlužení českého zdravotnictví.“

Filip: Návrh na omezení imunity se musí dopilovat

Sněmovnou už včera prošel prvním čtením návrh vládní koalice na omezení imunity zákonodárců. Ústavní novelou by imunita platila jen po dobu mandátu poslanců a senátorů. Předlohu zatím bez větších diskusí podpořila i opozice. Při podrobnějším projednávání této předlohy lze ale očekávat od sociálních demokratů i komunistů připomínky.

„Já myslím, že je to potřeba dopilovat. Vypuštění imunity přestupkové je spíše formální, protože stejně neexistuje. V trestněprávní imunitě pokud nebude zajištěno, že jsou imunizovány projevy i mimo sněmovnu, tak s tím nemůžeme souhlasit. Proto chceme navrhnout ve druhém čtení pozměňovací návrh,“ naznačil předseda KSČM Vojtěch Filip.

Zástupci KSČM a ČSSD také chtěli ve sněmovně tento týden mluvit o rozpočtových škrtech ve státní správě, proti nimž v Praze souběžně demonstrovali odboráři. Už v rámci projednávání devadesátibodového programu svůj požadavek dlouze zdůvodňovali.

Bohuslav Sobotka | Foto: Marián Vojtek

Protože má ale vládní koalice ve sněmovně pohodlnou většinu, na jejich požadavek nepřistoupila. Sociální demokraté a komunisté pak nepodpořili program řádné zářijové schůze sněmovny.

„Požadovali jsme, aby se sněmovna zabývala krizí ve financování zaměstnanců veřejného sektoru. Byla obrovská demonstrace v Praze, vláda se chystá provést špatně připravenou tarifní reformu. Podle našeho názoru to povede k devastaci veřejného sektoru a nedostupnosti bezpečnosti a zdravotní péče,“ vysvětlil Sobotka.

Poslanci vládní koalice označovali úterní postup zástupců levice před schvalováním programu schůze sněmovny za zdržování.

„Program téměř ve stejné podobě podpořili komunisté i sociální demokraté na organizačním výboru. Nemohu jinak, než to označit za zdržování a snahu vést se na vlně protestů v ulicích,“ vytkl opozici předseda klubu ODS Petr Tluchoř.

Ještě do pátku by sněmovna teoreticky mohla schválit novelu zákona, která umožní akciovým společnostem s anonymními akciemi na majitele, aby se znovu mohly ucházet o veřejné zakázky. Záleží na tom, jestli se sociální demokracie dohodne s koalicí na kompromisním znění novely. Pokud k dohodě nedojde, bude ČSSD vetovat zařazení tohoto bodu na program současné schůze poslanců.

Milada Richterová, Martin Křížek, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme