Rodina si vezme izraelského expremiéra Šarona do domácího ošetřování

Izrael se chystá po téměř pěti letech umístit bývalého premiéra Ariela Šarona do domácího ošetřování. Píše to deník Jediot Achronot. Dvaaosmdesátiletý Šaron je po rozsáhlé mozkové mrtvici už pátý rok v kómatu. Dosud byl v nemocnicích v Jeruzalémě a v Tel Avivu. Brzy ho ale zdravotníci mají převézt na rodinnou farmu v Negevské poušti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ariel Šaron

Ariel Šaron | Foto: OSN

Už dříve se objevovaly zprávy, že lékaři požádali Šaronovu rodinu, aby si ho vzala domů, protože prominentní pacient zabírá v nemocnici velké místo. Podle nové informace naopak o Šaronův převoz požádali jeho synové Gilad a Omri. Na farmě už se chystají prostory pro speciální vybavení a bude tam i ošetřovatelka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovnice Českého rozhlasu v Izraeli Nataša Dudínská ve Světě o jedné.

Šaron prodělal na přelomu let 2005 a 2006 dvě mrtvice. Po té druhé už se neprobral z bezvědomí a vedení vlády i strany Kadima po něm převzal Ehud Olmert. Podle útržkovitých zpráv v izraelském tisku Šaron částečně vnímá své okolí. Dobře mu údajně dělá poslech Izraelské filharmonie.

„Šaron už je v nemocnici pět let, což je pro instituci velmi náročné. Pro nemocnici by to bylo úlevou,“ poznamenala spolupracovnice Českého rozhlasu v Izraeli Nataša Dudínská. Připomněla, že pro Izraelce je stále Šaron velikán moderních dějin. „Ale je velmi kontroverzní postavou. Na jedné straně byl vynikajícím vojenským stratégem, na druhé straně nikdy neposlouchal své velitele,“ podotkla.

Šaron byl také například zaníceným budovatelem židovských osad na palestinských územích, aby poté sám část těchto osad evakuoval. „Byl také ministrem obrany, který ale zavedl Izrael do občanské války v Libanonu,“ dodala Dudínská.

Ondřej Černý, Břetislav Tureček, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme