OSN: Pomoc chudým může být dobrou investicí

Chvála i kritika provází newyorský summit OSN, který má zhodnotit pokrok v nejchudších zemích světa. Přístup k vodě, vzdělání a antiretroviálním lékům se zlepšil, hygienické podmínky anebo situace ve slumech ale zůstávají alarmující, uvádí aktuální zpráva Spojených národů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstranti při summitu OSN.jpg

Demonstranti při summitu OSN.jpg | Zdroj: ČTK

Autoři zprávy věří, že se do pěti let podaří snížit chudobu ve světě na polovinu. Vedoucí Informačního centra OSN v Praze Michal Broža říká, že prostředky na pomoc třetímu světu ve světě jsou:

„Ekonomické prostředky, finance, potřebné technologie, knot how k tomu, abychom tohoto cíle dosáhli, ve světě existují. My potřebujeme politickou vůli, bez té se nedostaneme vůbec nikam.“

Přehrát

00:00 / 00:00

OSN.mp3

Generální tajemník OSN Pan Ki Mun vyzval vyspělé země, aby otevřely dlaň ještě více. Motivací k rozvojové pomoci přitom nemusí být výhradně jen dobrá vůle. Pomoc chudým může být i dobrou investicí do budoucna. Země, které se postaví na nohy, se mohou stát výhodnými obchodními partnery nebo trhy.

Největší potenciální růst z chudých zemích vykazuje podle analytika Ústavu mezinárodních vztahů Ondřeje Horkého asijský region:

„Jihovýchodní a východní Asie, kde byl zaznamenán veliký růst. Ale i v Africe – země sousedící s Jihoafrickou republikou, mají rozvíjející se trhy s bohatým podnikatelským sektorem nebo země s dobrou správou jako je Ghana.“

I Česko pomáhá rozvojovým zemím

Česká republika se zaměřuje na země, ve kterých má ekonomické nebo zahraničněpolitické zájmy nebo přemýšlí ve smyslu zabránění migrace.

Pomáhá relativně vyspělým zemím jako je Moldavsko a Bosna a Hercegovina, na druhou stranu nemá tak úzké vztahy se subsaharskou Afrikou, kde je nejvíce nejchudších zemí a kam by bylo potřeba pomoc směřovat proto, aby bylo dosaženo rozvojových cílů.

Už před rokem 1989 pomáhalo Československo rozvojovým zemím - Etiopii, Mozambiku, Angole, Afghánistánu, KLDR nebo Vietnamu. Některé kontakty se po roce 1989 podařily udržet.

„Je pravda, že Etiopie i Afghánistán, i když z jiných důvodů, jsou prioritními zeměmi české rozvojové spolupráce. Na druhou stranu se vyměnily diplomatické elity, vztahy byly zpřetrhány, ale je pravda, že například Mongolsko, které je pro českou rozvojovou spolupráci důležité, má na vysokých vládních postech lidi, kteří mluví plynně česky a to také napomáhá spolupráci,“ říká Horký.

Markéta Bartošová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme