Dnem bez aut vyvrcholil Evropský týden mobility

Dnešním ‚Dnem bez aut‘ vrcholil v řadě českých a moravských měst Evropský týden mobility. Osvětová kampaň upozorňuje na problémy s narůstající automobilovou dopravou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyklistika - pražská cyklostezka. Ilustrační foto

Cyklistika - pražská cyklostezka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

V České republice se ke kampani s tématem dopravy a zdraví a s heslem: ‚Prodluž si život - buď aktivní!‘ připojilo 83 obcí a měst. Paleta akcí byla skutečně široká. Od preventivních až po sportovní a kulturní programy.

Den bez aut už někde měli, jako třeba v sobotu v Jablonci nad Nisou nebo v neděli v Praze. Jinde uzavřou některé ulice a náměstí právě dnes, například ve Zlíně a v Českých Budějovicích a také tam čeká zájemce bohatý program.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jarmila Johnová mluvila o potřebě rozvoje cyklistiky ve městech.mp3

V severočeských Litoměřicích sice žádnou ulici neuzavřou, v době veletrhu Zahrada Čech, kdy do města míří desetitisíce návštěvníků, by to prý mohlo způsobit dopravní kolaps, pořadatelé z radnice však lidem radili, aby nechali svá vozidla doma.

„Po celý den byla pro cestující připravena městská doprava na linkách B a D zdarma. Náklady hradí město Litoměřice,“ informovala jeho koordinátorka Monika Čapková.

Pražští studenti vyjeli na kolech do ulic

Symbolicky se k problematice nepříjemných průvodních jevů automobilové dopravy ve městech vyjádřili třeba studenti pražských škol, kteří dnes vyrazili na velkou cyklojízdu. V rámci Evropského dne bez aut ji spolupořádají občanská sdružení Oživení a Pražské matky.

„Napočítali jsme, že nás bylo na tři stovky, ale podle mě to bylo víc. Když jsme jeli dolů do Kačerova, kde jsme se rozešli, průvod cyklistů byl delší než kilometr,“ uvedla předsedkyně občanského sdružení Pražské matky Jarmila Johnová.

Akcí prý chtěli především sdělit, že mladí lidé chtějí a potřebují jezdit na kole.

„Také jsme chtěli říct, že to je dobré nejenom pro mladé lidi, kteří nemusejí pohybovat, ale i pro město, protože cyklistika je vedle chůze nejšetrnější doprava. Ušetří se energie, nejsou žádné emise a komunikace nejsou zatížené. Čím více cyklistů je na ulicích, tím méně tam bude aut,“ pokračovala Johnová.

V západní Evropě je přímo módou mezi politiky, že jezdí do práce na kole, eventuálně veřejnou dopravou. Trochu si tím vylepšují image, ale zároveň tím také něco sdělují. Do českého politického prostředí, zdá se, tato móda ještě zcela nedorazila.

„Mezi politiky nedorazila, ale mezi firmy ano. Bydlím ve Vinohradech a do tamních firem už se jezdí v oblecích na kolech. Proniká to tedy i k nám, ale není to tak samozřejmé jako v jiných evropských městech. V Berlíně třeba v některých ulicích mají přednost cyklisté před automobily,“ dodala Johnová.

Auto jako fetiš

„Naše iniciativa se již několik let snaží o zklidnění dopravy v Horoměřicích a okolí, kde je dopravní situace opravdu neúnosná. Den bez aut nám má připomenout, že nám automobilová doprava začíná přerůstat přes hlavu,“ říká zástupce horoměřické iniciativy Za bezpečnější dopravu Jan Prokeš a dodává:

„Nám jde o to, aby například kamionová doprava nejezdila přes obce, kde k tomu absolutně nejsou uzpůsobeny komunikace.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O automobilové dopravě diskutovali na Radiožurnálu zástupce horoměřické iniciativy Za bezpečnější dopravu Jan Prokeš a Václav Špička z Autoklubu České republiky

„Připomenout tuto skutečnost není určitě na škodu, za podstatné ale považujeme to, aby byly vytvořeny podmínky pro motoristy, aby mohli jezdit auty tam, kde je to nutné a aby přitom neškodili přírodě ani lidem. K dopravě je třeba přistupovat systémově,“ reaguje Václav Špička z Autoklubu České republiky.

Podle něj není auto v současné době jen prostředkem dopravy, ale pro některé lidi je i známkou postavení, jakýmsi fetišem. Příkladem je podle Špičky třeba nárůst terénních aut ve městech, kde je tento typ aut přeci úplně zbytečný.

Miroslav Zimmer, Jan Piroch, Václav Rojík, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme