Nehody, špína a výkaly. Hrám Commonwealthu v Dillí hrozí fiasko

Už za necelé dva týdny začnou v indické metropoli Dillí hry britského společenství národů. Přípravy šampionátu, který je obdobou olympiády ale poznamenaly bezpečnostní problémy, korupční skandály i potíže při stavbě areálu. Hrozí tak, že hry skončí fiaskem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dillí

Dillí | Foto: Vojtěch Berger

Ve městě konání her panují otřesné podmínky, varují britské, kanadské a australské výpravy. Vesnice, kde má být ubytováno přes šest tisíc sportovců, není hotová a pokoje nesplňují západní standardy.

„Je tam prach ze stavby, špína, výkaly, vypadá to tam opravdu otřesně," stěžoval si například Mike Hopper z Federace her Commonwealthu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milan Kocourek a Jaromír Marek mluvili na Rádiu Česko o problémech her Commonwealthu

Včera se navíc zřítila obří lávka pro pěší, která spojovala parkoviště s hlavním stadionem. Zranila sedmadvacet dělníků. Indičtí pořadatelé ale přesto tvrdí, že Dillí je na hry připraveno a že je zvládne.

"Dillí se pro Hry Commonwealthu hodí. Máme tu prvotřídní letiště, metro je propojuje se sportovní vesnicí i sportovišti," pochlubil se CNN Sureš Kalmadi, šéf indického výboru pro přípravu Her Commonwealthu.

Kvůli zvýšenému riziku útoků teroristů během sportovních her vyzvala řada zemí své občany, aby do Indie vůbec nejezdili. Podle komentátorů se hry, které začnou třetího října, mění ve frašku.

Účast na hrách v Dillí už odvolali tři prominentní britští sportovci: držitel světového rekordu v trojskoku Phillips Idowu, olympijská šampionka v běhu na 400 metrů Christine Ohuruoguová a běžkyně na 1500 metrů Lisa Dobriskeyová.

Brity zaráži arogance Indů

Obě atletky mají údajně zdravotní problémy, Idowu se obává o svoji bezpečnost. Všem se omluvil a vzkázal, že myslí především na svoje děti, pro které je jeho bezpečnost důležitější než jakákoliv medaile.

I čtyřicetičlenný skotský tým odložil odjezd do Dillí a novozélandský premiér podle zpravodaje BBC ve východní Asii slíbil podpořit sportovce, kteří se rozhodnou do Dillí neodcestovat.

Tajemník organizačního výboru her v Dillí Lalit Bhanot řekl, že sportovci se nemusí ničeho obávat, že všechno bude dokončeno včas. Britové sledují zprávy z Dillí s údivem a dávkou sarkasmu.

I o zrušení her se britská média zmiňují jako o možnosti. Nikdo ale otevřeně neříká, že by hry měly být zrušeny. O osudu her možná rozhodne definitivní prohlášení anglického týmu o účasti na nich, které by mělo přijít do dvou dnů.

Anglické komentátory zaráží sebevědomá prohlášení indických organizátorů. Dnes bylo z Dillí hlášeno, že hrozil pád střechy ve vzpěračské hale. Indové ale říkali, že není třeba si s tím dělat starosti.

Vesnice pro sportovce se zřejmě nestihne dokončit

Londýnský list Times uvádí v redakčním komentáři, že Indie investovala do přípravy her jeden a půl milionu liber, ale trapnému srovnání se špičkovými olympijskými hrami v Pekingu neujde.

Indie se na hry se připravuje už řadu let a v Dillí se za tu dobu hodně nových věcí vybudovalo. Všechno se natírá, líčí, postavilo se nové metro atd. Indové ale dali hodně energie právě do těchto kosmetických úprav, aby ohromili krásou Dillí. Trochu stranou ale zůstalo to hlavní, a to výstavba stadionů. Všude se finišuje a je otázkou, zda se to stihne.

Výpravy by se měly stěhovat do vesničky v pátek a je zcela nereálné, aby se do té doby práce stihly. Je to otázka pohledů. Z hlediska indických stavitelů jsou apartmány, jaké mají být, jen prostě nevyhovují standardům, na jaké jsou zvyklí sportovci z jiných částí světa.

Pro Indy znamenají hry obrovskou výzvu a věc prestiže. Jakékoliv spekulace o tom, že by se hry zrušily či byly vystavené nějaké kritice, by znamenaly pro Indii hlubokou ránu. Souvisí to i s tím, jak se Indie staví na vlastní nohy a stává se významným politickým i ekonomickým hráčem.

Jaromír Marek, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme