Politici v Českých Budějovicích chtějí stavět mezinárodní letiště

Skoro dvacet let se politici v Českých Budějovicích snaží dotáhnout do města dálnici z Prahy. Svého snu se musí vzdát i pro následující roky a tak se rozhodli, že si postaví mezinárodní letiště a budou létat nejen do Prahy, ale například i na Kanárské ostrovy. Letiště pro širokou veřejnost, ale spíše pro bohaté klienty chtějí otevřít za pět let na místě bývalé vojenské základny, odkud za bývalého režimu startovali stíhači.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

letadlo

letadlo | Foto: Marián Vojtek

„Potřebovali bychom spíše nové nádraží, ale nejsou na něj peníze, ale když se vedení v Českých Budějovicích tak rozhodlo, tak asi ví, co dělá,“ říká jeden z místních obyvatel.

Jihočeští politici se už rozhodli. Už jenom proto, že do Budějovic nevede dálnice. A protože jeden kilometr stojí skoro miliardu korun, jen tak brzy asi nepovede. Proto je levnější a jednodušší postavit malé letiště a získat licenci.

Přehrát

00:00 / 00:00

POD - čb - letiště.mp3

Vstupní brána na letiště se od té bývalé vojenské ničím neliší, převládá zažloutlá barva ubikací a maskovací nátěry zdí a hangárů. Trávník na stovkách hektarů je ale pečlivě střižený, správní budova svítí novotou a ředitel Ladislav Ondřich je víc než vizionář.

„Domnívám se, že během dvou let se začne letecká ekonomika vracet do původních stavů, ale i do lepších čísel a my v té době budeme dokončovat budování a budeme plně připraveni do procesu a dostat se alespoň zpočátku na úroveň letiště v Karlových Varech, nicméně nás čeká ještě velký kus práce."

Bývalý vojenský pilot zná letiště i letecký provoz a záda mu kryjí politici ze všech vlivných stran a z celého regionu. Pozemky patří jihočeskému kraji, který společně s městem letiště podporuje. Jednotně tvrdí, že potřebné miliardy mají jisté z regionálního operačního programu. Primátor Miroslav Tetter má jasno:

„Určitě to pomůže i podnikatelské sféře tady v Budějovicích. Pokud budou mít firmy možnost obchodovat, budou zaměstnávat více lidí, v každém případě to bude pro město přínos."

Na letišti zatím přistávají sportovní letouny a malá dopravní letadla s byznysmeny. Spádová oblast podle marketingové studie zahrnuje milion a půl obyvatel včetně Rakušanů v pohraničí. Malá regionální letiště mají podle ředitele Ondřicha řadu předností, především téměř rodinný servis:

„U nás na letišti to jsou především klienti, jsou to naši přátelé. Na letišti Ruzyně jste jeden z řady cestujících, u nás nebude tolik letů a každý klient bude váženým klientem. Servis je stoprocentně jiný."

Proti jen Zelení

Proti výstavbě Jihočeského letiště se ozývají zatím jen Zelení. Jejich vliv je ale slabý. Proto ani ředitel letiště ani politici nepochybují, že z Budějovic to bude do světa zase o něco blíž. A ani k tomu nepotřebují dálnici, kterou jim v Praze dvacet let marně slibují.

O projektu mezinárodního letiště bude řeč dnes vpodvečer, při další z předvolebních diskusí Radiožurnálu. Můžete si ji naladit krátce po 17. hodině, stranické lídry pro komunální volby bude v Budějovicích zpovídat Martin Veselovský.

Ľubomír Smatana, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme