ČSSD se ve sněmovně nepodařilo zrušit zdravotnické poplatky

Sociální demokraté znovu neuspěli s návrhem na zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví. Přes koaliční většinu neprosadili ani to, aby se jejich novela dostala do dalších kol legislativního procesu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotnické poplatky

Zdravotnické poplatky | Foto: Tomáš Adamec

Poslanci ODS, TOP 09 a Věcí veřejných po dlouhé diskuzi s levicí naopak podpořili návrh občanského demokrata Marka Šnajdra a normu zamítli už v prvním čtení. Šnajdr připomněl, že koaliční vláda má svůj vlastní plán, jak s poplatky naložit.

„První úprava se týká regulačního poplatku v souvislosti s hospitalizací. Druhá navýšení poplatku u ambulantních specialistů, pokud pacient bude přicházet bez doporučení praktického lékaře.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslanci David Rath (ČSSD) a Marek Šnajdr (ODS) o zdravotnických poplatcích diskutovali v Ozvěnách dne

„Třetí úprava se týká receptů, kdy navrhujeme změnit regulační poplatek, který dnes je u položky na receptu pouze na recept s tím, že tento výpadek bude kompenzován vyřazením takzvaných levných léků z úhrad veřejného zdravotního pojištění,“ uvedl Šnajdr.

Například za den pobytu v nemocnici by lidé podle představ vlády měli místo nynějších 60 korun platit 100 Kč. Podle Šnajdra by to nemělo znamenat ohrožení péče pro pacienty, kteří by se zaplacením této částky mohli mít problém.

„Umím si představit, že tyto individuální příběhy lidí zde skutečně mohou býti, nicméně od toho tu máme sociální systém, aby uměl adresně pomoci těmto lidem. A já zde vnímám závazek koaličních ministrů Hegera a Drábka, že ministerstvo práce a sociálních věcí připraví takovouto adresnou ochranu pro lidi, kteří by mohli mít problémy s tímto navýšením,“ řekl Šnajdr ve vysílání Radiožurnálu.

Změna mohla být k 1. lednu

Podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky je chyba, že vládní koalice dnes neumožnila diskusi o návrhu na zrušení poplatků na půdě sněmovny. Poplatek za položku na receptu už prý mohl být zrušen k prvnímu lednu.

„V tuto chvíli tu sice existuje jakýsi vágní příslib ze strany vládní koalice, že by ráda tento poplatek zrušila, na druhou stranu s tím vůbec nespěchá. Bohužel náš návrh na zrušení poplatků byl dnes smeten ze stolu,“ řekl Sobotka.

Sociální demokraté navrhovali zrušení poplatků už několikrát, nikdy ale nedali dohromady dostatečný počet hlasů pro schválení návrhu. Podle stínového ministra zdravotnictví za ČSSD Davida Ratha jsou připraveni i budoucnu svůj pokus zopakovat.

„Uvidíme v příštích letech, určitě nevylučuji, že bychom se o to pokusili, pokud třeba ta vládní soudržnost dozná nějakých trhlin.“

„Možná když veřejnost pošle jasný vzkaz vládě, co si myslí o takovýchto opatřeních, tak možná ta naše šance uspět zase o něco stoupne. Pokud ne, tak si musíme počkat na příští parlamentní volby,“ poznamenal Rath.

Igor Maňour, Věra Pfeifferová, Zbyněk Zykmund, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme