Měsíc Marsu mohl vzniknout podobně jako náš

Původ dvou satelitů Marsu – měsíců Phobos a Deimos – je dlouholetou hádankou. Podle nové studie se zdá, že Phobos mohl vzniknout podobným způsobem jako náš Měsíc.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Phobos na snímku ze sondy Mars Reconnaisance Orbiter (2008)

Phobos na snímku ze sondy Mars Reconnaisance Orbiter (2008) | Foto: public domain, NASA/JPL-Caltech/Univ.of Arizona

Měsíc Phobos většina astronomů považuje za asteroid pocházející z okraje hlavního pásu asteroidů mezi Jupiterem a Marsem, který byl polapen gravitací Marsu. Alternativní možností je, že Phobos vznikl z materiálu, který byl po srážce s jiným kosmickým tělesem vymrštěn z povrchu Marsu. Klíčem k poznání původu měsíců Marsu je především jejich složení. Zatím se zdálo, že spektrum světla odraženého od povrchu Phobosu se podobá spektrům běžného typu asteroidů chondritů, které jsou bohaté na uhlík. To by pak logicky podporovalo teorii polapeného asteroidu.

Nejnovější data, která získal Fourierovský spektrometr (Planetary Fourier Spectrometer) planetární sondy Mars Express, však na žádnou velkou shodu s chondrity neukazují. Vědcům se na povrchu Phobosu podařilo identifikovat minerály fylosilikáty, které se vyskytují také na Marsu. Jejich objev proto naznačuje, že Phobos mohl vzniknout při dávné srážce Marsu s jiným velkým kosmickým tělesem. Podobným způsobem vznikl i měsíc Země. Druhou možností je, že Mars měl kdysi velký měsíc, který vznikl ze stejného materiálu jako sama planeta a měl proto velmi podobné složení. Pokud by byl zničen, mohl se z části jeho materiálu zformovat mnohem menší Phobos.

Zdroj: Science Daily, New Scientist

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme