Europoslanci definitivně schválili celoevropský dohled nad bankami

Poslanci Evropského parlamentu ve Štrasburku definitivně schválili celoevropský dohled nad finančními institucemi. Evropa se tak chce v budoucnosti vyhnout finančním krizím, které by mohly znovu zatížit národní rozpočty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament ve Štrasburku.

Evropský parlament ve Štrasburku. | Foto: Fotoservis Evropského parlamentu

Krize finančního systému vyústila až v současnou hospodářskou recesi, ze které se Evropa už rok vzpamatovává. Vlády musely mnoha peněžním ústavům pomoci finančními injekcemi. Teď kvůli tomu musejí přijímat nepopulární opatření, aby snížily deficity svých rozpočtů. Prevencí proti finančním krizím má být nyní celoevropský dohled nad finančními institucemi, jehož vytvoření definitivně schválili poslanci Evropského parlamentu.

Od 1.ledna budou moci orgány sídlící v Londýně, Paříži a Frankfurtu nařizovat peněžním ústavům i burzám podniknutí nějakých kroků k odvrácení hrozícího nebezpečí. Budou působit vedle národních dohlížitelů, kterými jsou většinou centrální banky, nebo ministerstva financí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Europoslanci schválili celoevropský dohled nad bankami. Téma pro zpravodaje ČRo Pavla Nováka v Odpoledním Radiožurnálu.

„Evropská unie má mít páky na to, aby banky srovnala. Samozřejmě banky křičí, ale když se to neudělá, tak se krize zopakuje,“ říká poslanec za frakci evropských sociálních demokratů Richard Falbr.

Skepticky se ale na možnost odvrátit budoucí krize dívají europoslanci z konzervativní frakce europarlamentu. Podle poslance Ivo Strejčka se těžko hledá lék na krize, které ještě trvají, a není úplně jasné, co je způsobilo:

„Provádět takhle velkou, rozsáhlou regulaci na nadnárodní úrovni je minimálně rozhodnutí ukvapené a zcela jistě tu budoucí krizi neodvrátí. Protože to reaguje pouze na krizi, která je za námi.“

Česko bylo proti

Česko se stavělo proti systému celoevropského dohledu. Problém vidí v oddělení pravomoci rozhodovat od zodpovědnosti za následky rozhodování. Odpovědnost totiž zůstane na národních regulátorech.

„Přenos jakékoli kompetence na nadnárodní úroveň, přičemž ČNB odpovědnost necháte, je rozhodnutí nejen neodpovědné, ale také rozhodnutí, které nic nepřinese a ve finále přinese zdražení bankovních produktů,“ dodává Strejček.

Se stanoviskem proti nadnárodnímu dohledu ale zůstala ČR sama. Velká Británie své odmítavé stanovisko prodala za to, že v Londýně bude sídlit orgán pro dohled nad bankami.

Europoslanec z frakce Sjednocené evropské levice Vladimír Remek vidí celounijní dohledové orgány jako nutnost. Že ale určitě předejdou dalším krizím, podle něj nelze zaručit.

„Nikde nefunguje trh v čisté podobě a ani nikde nefunguje skutečně dobře jenom regulace. Všechno to jsou systémy, které tvoří lidé se svými zájmy. To znamená, že pokoušet se o to má smysl, ale samozřejmě o tom, že to bude dokonalé, je možné úspěšně pochybovat,“ říká.

Pavel Novák, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme