Nový návrh na odměňování chtějí odbory probrat s premiérem

Odboráři zatím nepřistoupili na nabídku ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka, podle které by platové tabulky byly zachovány v současné podobě a systém odměňování by se zřejmě upravil až od roku 2012. Odboráři chtějí návrh probrat i s premiérem Petrem Nečasem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze

Peníze | Foto: Magdaléna Trusinová

Drábek zástupcům odborů při ranním jednání slíbil, že přistoupí na vznik pracovní skupiny, která připraví systémové změny odměňování pro rok 2012, odbory pak měly souhlasit s rozšířením takzvaného pásmového odměňování pro rok 2011.

„My jsme došli k názoru, že je nutné provést ještě určité analýzy a musí se k tomu vyjádřit všechny odborové svazy. Dopady totiž mohou být na různé profese různé. Bylo by proto nekorektní říct ano, my s tím souhlasíme nebo ne, my s tím nesouhlasíme,“ řekla místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče, Ivana Břeňková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Ivana Břeňková v pořadu Stalo se dnes

Odbory se podle ní zatím navíc nevzdaly snahy přimět vládu, aby ustoupila od záměru snížit náklady na mzdy ve veřejné sféře o 10 procent.

„Viděla jsem materiál, kde bylo napsáno, že se toto snížení bude řešit návrhem na snížení některých agend a také nadtarifní složkou, takže i to je ve hře. I proto je naprosto nutné, abychom se ještě sešli s premiérem,“ tvrdí Břeňková.

Stávková pohotovost trvá

Zdravotnické odbory jsou proto stále ve stávkové pohotovosti. „Zadání naší členské základny v případě, že se nedohodneme, je připravovat a organizovat stávku,“ potvrdila místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče.

Pokud se ministr Drábek v příštích dnech s odbory na změnách dohodne, zaručil jim, že budou do předpisu zapracovány ve sněmovně ve druhém čtení.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návrhu ministra Jaromíra Drábka mluvili v Odpoledních ozvěnách dne předsedkyně Odborového svazu státních orgánů a organizací Alena Vondrová a komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk

Odbory konkrétní termín dokdy chtějí definitivní říct, jestli na návrh přistoupí, neupřesnily. Podle předsedkyně Odborového svazu státních orgánů a rozpočtových organizací Aleny Vondrové vyvolaly váhavost odborářů ministrovy protichůdné návrhy.

„Pan ministr sdělil, že by se dalo o jednom našem návrhu uvažovat, ale to byla změna stávajícího systému, která by umožňovala přece jen řešit některé z problémů, na které poukazoval. Vzápětí na to ale ministr předložil další návrh, který svým způsobem popíral ten předchozí,“ řekla Vondrová.

Igor Maňour, Martin Drtina, Věra Pfeifferová, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme