Burčákomaty zaujaly olomoucké příznivce chutného moku

Milovníci burčáku mohou svůj oblíbený nápoj ochutnat tak jako každý podzim v mnoha stáncích po celém městě. Letošním hitem je ale burčák z burčákomatu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Réva vinná (Vitis vinifera)

Réva vinná (Vitis vinifera) | Foto: Martin Prokeš

Tento vynález z Jižní Moravy umožní zachovat kvalitu přírodního nápoje až do okamžiku, kdy si ho přinesete domů a vypijete.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportérka Radoslava Kvasničková natáčela u burčákomatu

Burčákomat je velká, 200 koligramů vážící nerezová nádoba s chladícím systémem, z níž se přímo před zraky kupujících stáčí zchlazený burčák. Díky tomu, že nápoj zůstává celou dobu v chladu a temnu, zastaví se kvasný proces a zákazník si pak může nechat burčák dozrát doma.

V burčáku z burčákomatu se díky zchlazení zachovají všechny přírodní látky včetně vitaminů i aminokyselin. V Olomouci se burčák z burčákomatů prodává na dvou místech a jak potvrdila prodejkyně přímo z centra města, je o něj zájem.

Říká se, že burčáku se má vypít tolik, kolik má člověk v těle krve, tedy 4 až 6 litrů, aby se organismus celkově pročistil. Lékaři tuto přírodní šťávu doporučují ovšem pozor - radí popíjet pouze kvalitní burčák a hlavně s mírou.

Milan Kopp, Radoslava Kvasničková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme