Vídeňští popeláři dávají vyhozeným věcem druhou šanci

U popelnice někdy člověk najde skutečné poklady. Ne snad, že bychom si smetí rovnou brali domů, ale kroutíme hlavou nad tím, co někteří lidé taky dokážou vyhodit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Popelářský bazar ve Vídni

Popelářský bazar ve Vídni | Foto: Vojtěch Berger

Rakušané v tomhle nejsou jiní, a k popelnicím odkládají i funkční věci, které už nepotřebují. Ve Vídni se ale samotní popeláři rozhodli těmhle vyhozeným cennostem dát ještě jednu šanci. A provozují bazar se smetím.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž V. Bergra z vídeňského popelářského bazaru

„Knihy, nádobí, sportovní potřeby, nábytek, elektronika, všechno možné,“ vypočítává prodavač Mohamed, co všechno má momentálně v nabídce popelářský bazar. Mohamed má napilno, u kasy je plno a zákazníci vytahují z kapsy drobné na zaplacení. V popelářském bazaru vás totiž nákup většinou nepřijde na víc než na pár eur.

„Náš bazar pomáhá lidem s nízkými příjmy. Podívejte se tamhle na tu pohovku. Stojí 30 eur, a kdybyste si ji chtěl koupit někde v obchoďáku s nábytkem, zaplatíte 300 eur. To je rozdíl, ne?,“ ukazuje Mohamed na zachovalý koženkový gauč, který se stejně jako všechno ostatní zboží dostal do bazaru přímo od popelnice.

Cenné smetí

Mohamed prodává v typické oranžové vestě zaměstnanců komunálních služeb. Jeho šéf Wolfgang Laubmann už ovšem přichází v košili. Je to takový ‚oberpopelář‘ a zodpovídá za prodej cenného smetí v celém městě.

„Ve Vídni sbíráme tyhle nepotřebné, ale použitelné věci celkem na 19 místech. Lidé je k nám můžou i sami nosit, a my je pak prodáváme v našem bazaru. Vídeňané jsou obecně velmi uvědomělí, co se týká zacházení s odpadem, hodně třídí, a chovají se ekologicky.“

Popelářský bazar funguje už dvacet let. Za tu dobu podle prodavače Mohameda udělal obrovskou službu životnímu prostředí:

„Každý den k nám přijede jeden náklaďák plný takových použitelných věcí. Umíte si představit, kdyby každý z těch náklaďáků vyložil ty věci na skládku jako obyčejné smetí? To bychom tu měli celá odpadová pohoří.“

Na vídeňských předměstích sice taky tu a tam najdete nevábná zákoutí, jinak je ale rakouská metropole příjemně čistá. Není divu, pokuty za znečištění jsou obrovské. Rekordní penále ve výši asi 40 tisíc korun udělil vídeňský magistrát za čtyřnásobné znečištění chodníku psími výkaly.

Milan Kopp, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme