Vláda schválila návrh rozpočtu se schodkem 135 miliard

Nižší podpora stavebního spoření, pokles příspěvku na péči nebo méně peněz na platy státních zaměstnanců - to jsou kroky, kterými chce vláda snížit deficit našeho hospodaření.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Miroslav Kalousek (vpravo) a ministr průmyslu Martin Kocourek na jednání vlády

Ministr financí Miroslav Kalousek (vpravo) a ministr průmyslu Martin Kocourek na jednání vlády | Foto: Tomáš Adamec

Kabinet premiére Petra Nečase schválil rozpočet na příští rok. Počítá se schodkem 135 miliard korun. K jeho dodržení mají přispět nejen škrty, ale i vyšší příjmy státu.

Vláda tak podle premiéra odsouhlasila i takzvanou povodňovou daň. Slevy na dani u dětí ale neklesnou: „Snížení základní slevy na poplatníka o stokorunu bylo přijato pouze na rok 2011 a zrovna tak se vláda nakonec rozhodla nesnižovat slevu na dani na dítě o 240 korun za rok,“ uvedl předseda vlády.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Nečas vysvětlil změny u porodného

Vláda rozhodla také o změnách u porodného. Na to podle premiéra Petra Nečase dosáhnou jen matky s nízkými příjmy tak, jak ministerstvo financí navrhovalo. Změnit by se měl i rodičovský příspěvek:

„Ta úprava spočívá v tom, že 4letá varianta ve svém celkovém objemu bude rovnocenná 2leté variantě. To znamená: celková vyplacená částka bude odpovídat 2leté variantě. Samozřejmě zpřísnění vyplácení porodného - prostě to, co bylo avizováno v koaliční smlouvě a ve vládním prohlášení,“ připomněl Nečas.

Stavební spoření s menší podporou

Státní podpora stavebního spoření by měla klesnout. Vláda chce, aby jeho podpora v příštím roce klesla o polovinu. Počítá proto s padesátiprocentní srážkovou daní na státní příspěvek za rok 2010, který se vyplácí v roce 2011, a to u všech smluv o stavebním spoření. V dalších letech bude jednorázová daň nahrazena přímo snížením státní podpory. Podpora klesne z maximálních 3000 na 2000 korun. Úroky ze stavebního spoření, včetně bonusových úroků podle návrhu nebudou dále osvobozeny od daně.

Návrh státního rozpočtu, který například mění podmínky pro pobírání podpory v nezaměstnanosti, snižuje objem peněz pro státní zaměstnance nebo zdaní důchody, které jsou vyšší než trojnásobek průměrného platu. Nově bude daň ze své mzdy platit i prezident.

Bez škrtů jen věda a výzkum

Jedinou kapitolou, kde vláda peníze neškrtala, je věda a výzkum. Podle ministra dopravy Víta Bárty se sice objem prostředků na mzdy státních zaměstnanců sníží o deset procent, u některých oborů ale ministři vyjednali kompromisy.

„Já myslím, že se můžeme pochlubit tím, že snižujeme schodek, a přesto platy učitelů rostou, přesto na ministerstvu vnitra je obhájeno to, že se nedaní odchodné, že díky celkovým odměnám na policii celkový pokles platů policistů není 10, ale reálně nějakých 6 procent,“ uvedl Bárta.

Na řadě je Sněmovna

Podle ministra financí Miroslava Kalouska teď vláda návrh státního rozpočtu pošle do Sněmovny. Ta ho musí projednat do konce roku. „Máme teď 8 dní na dopracování, abychom ho podle zákona do 30 září předložili Poslanecké sněmovně,“ připomněl Kalousek. Zástupci koaličních stran ODS, TOP 09 a Věcí veřejných v Poslanecké sněmovně nemají s dosud avizovanými záměry svých ministrů zásadní problém.

Poslanci za sociální demokracii a KSČM jsou naopak připraveni vládní návrh státního rozpočtu podrobit opoziční kritice.

Milan Kopp, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme