Soukromník koupil v centru Pardubic kapli, aby ji mohl opravit

V osmnáctém století to bylo poutní místo, o sto let později tam vyrostla kaple svaté Anny. V té době to byla periferie města Pardubic, dnes jde prakticky o centrum. Kaplička, která těsně sousedí s železniční tratí, desítky let chátrala a nikoho nenapadlo pokusit se jí opravit. Až přišel Jiří Hájek, který kolem kapličky chodil jako malý kluk do školy a už tehdy se rozhodl ji zachránit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kaple sv. Anny v Pardubicích

Kaple sv. Anny v Pardubicích | Foto: Filip Novotný

„Byl to takový můj klukovský sen,“ říká Jiří Hájek. Od snu k jeho uskutečnění ale muselo uplynout mnoho let. Za totality totiž nebylo možné kapli koupit. A po revoluci zase dostalo přednost podnikání.

„Trvalo to, řekněme, deset let, než jsem kapli vůbec mohl koupit. A pak následně s ní začít něco dělat,“ upřesňuje Hájek. Ani to ale není jednoduché. Stavba je ve velmi špatném stavu a kromě shánění peněz na opravu, musí Hájek úzkostlivě dodržovat pokyny památkářů.

„Kaple je památkově chráněna, o to je to komplikovanější,“ podotýká Hájek. A vyřešené nejsou ani majetkoprávní vztahy, protože pozemek u kapličky je částečně ve vlastnictví státu a města.

Kvůli blízkosti silnice a železnice je přitom nutné postavit kolem objektu odhlučňovací stěnu a vysázet zeleň. Přesto má Jiří Hájek vizi dokončení jasnou. „Třeba do roka a do dne,“ uzavírá.

ak, Drahomíra Bačkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme