Rybáři na Klatovsku zahájili podzimní výlovy rybníků

Klatovští rybáři dnes zahájí podzimní výlovy. Ti budou lovit každý den až do poloviny listopadu a vylovit by měli zhruba 600 tun ryb, z toho 550 tun kaprů. První výlovy se budou týkat menších rybníků, zejména kaprů pro německé odběratele, kteří chtějí mladší rybu o váze 1,1 až 1,6 kilogramu. S největšími rybníky se začne v polovině října.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výlov rybníku

Výlov rybníku | Foto: Arnošt Máče

Na Klatovsku se letos rybáři potýkali s menšími problémy, kdy během letních měsíců došlo k hromadnému úhynu ryb. Po několika kontrolních odlovech ale lze konstatovat, že zdravotní stav ryb je naprosto perfektní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výlovy rybníků na Klatovsku sleduje redaktor David Havlena.

Horší situace je však s přírůstky, což ovlivnilo krátké teplé počasí během července a také fakt, že letos v podstatě nebylo ani žádné jaro. Nicméně na vánoční trh se dostanou ryby ve všech hmotnostních spektrech a také především v dostatečném množství, takže nečekané úhyny ryb během letních měsíců nemají ve výsledku téměř žádný dopad.

Vánoční kapři by se měli začít prodávat od poloviny prosince a potěšující je, že cena by se měla pohybovat na stejné úrovni jako v loňském roce. Tedy předpoklad je, že živé kapry budou regionální obchodníci prodávat od 90 až 100 korun za kilo.

Výlovy největších rybníků rybáře ale teprve čekají. Největší sto šest hektarový rybník Kovčín se bude lovit 2. listopadu a druhý největší, který je také na Klatovsku, rybník Hnačov, se bude lovit 21. října.

Letošní produkce by tak měla dosáhnout asi 1100 tun ryb a z toho 800 tun by měli být kapři. Ti budou tvořit celkem osmdesát procent podzimních výlovů, zbytek pak připadá na tolstolobika, amura, lína, štiku a sumce.

Nezapomnělo se ale ani na ryby lososovité, přesněji na pstruha a sivena, kterých by se mělo prodat asi tak 150 tun. Například obliba sivena za poslední roky u českých zákazníků vzrostla a není tedy už jen německou dominantou.

I letos si chce Klatovské rybářství udržet export ryb na stejné úrovni jako v loňském roce, kdy vyvezlo zhruba až 45 procent slovených ryb. Vývozní ceny se ale teprve tvoří.

David Havlena, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme