Indickým hrám Britského společenství hrozí krach

Do zahájení Her Britského společenství zbývá deset dní a Indii hrozí mezinárodní ostuda. Na pořádání velkolepé sportovní soutěže se připravovala sedm roků. Do nových stadionů, metra a letištního terminálu investovala 2,5 miliardy dolarů. Dnes mnohé země zvažují, jestli své sportovce do Díllí vůbec pošlou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nerezavějící železný sloup

Nerezavějící železný sloup | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Indickým Hrám Britského společenství hrozí krach. Osm zemí, které se mají sportovní akce zúčastnit, žádají indické organizátory, aby odstranili všechny nedostatky. Výhrady mají zejména vůči bezpečnosti a špatným hygienickým podmínkám.

Mnohé země zvažují, jestli své sportovce do Dillí vůbec pošlou. Kanada a Skotsko odjezd svých týmů pozdržely a Austrálie doporučila svým sportovcům, aby svoji účast na indických hrách Britského společenství sami zvážili.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Jaromír Marek mluvil v Ozvěnách dne o problémech Dillí s pořádáním Her Commonwealthu

Sportovci mají strach mimo jiné proto, že ani Indové se ještě pořádně nevzpamatovali z teroristických útoků v Bombaji před dvěma roky. I teď hrozí reálné hrozby teroristických útoků. Řada zemí, začaly s tím Spojené státy, varovala své občany, aby během her do Indie vůbec nejezdili nebo aby se aspoň snažili vyhýbat místům, kde se srocuje hodně lidí.

Že jsou obavy opodstatněné se ukázalo například v neděli v Dillí, kde stříleli dva útočníci z motocyklu před velkou mešitou. Říká se, že i ochranka, která bude střežit celý areál budoucích her je údajně docela laxní.

Jeden australský reportér zkoušel do olympijské vesnice pronést výbušninu a podařilo se mu to. Australský tým nakonec možná i pod dojmem tohoto faktu si sem přiváží vlastní policisty, kteří budou sportovce chránit. I když Indie slibuje, že na udržení bezpečnosti nasadí jenom v Dillí sto tisíc policistů a příslušníků speciálních jednotek.

Stavby stále nejsou dokončené

Největší problém ale asi panuje v dokončení staveb potřebných k pořádání her. Do jejich začátku zbývá deset dní a zdaleka ještě nejsou dokončené stadiony a nejhorší situace panuje v ubytování. Už v pátek měli přilétat první sportovci, jenže ubytovny nejsou podle inspektorů hotové, všude se válí odpadky, pobíhají divocí psi a v komplexu se objevují i lidské exkrementy, které jsou i v pokojích, kde přespávali stavební dělníci.

Nicméně pořadatelé jsou podle svých slov přesvědčeni, že hry zvládnou a vše bude v pořádku. Sice se objevily spekulace, že by hry mohly být zrušeny. Ve hře tato varianta sice je, ale jen čistě hypoteticky. Někteří sportovci účast odřekli, ale nakonec tomu zřejmě nedojde. Pro Indii je to věc národní hrdosti. Je to pro důkaz, že se dostává mezi globální velmoci

V Commenwealt games, což je obdoba olympijských her, se každé čtyři roky utkávají země Britského společenství národů. Letos má nastoupit celkem pětaosmdesát týmů.

Jaromír Marek, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme