Expert: Elektromobily mají budoucnost, zatím jsou ale drahé

V prostorách Národní technické knihovny se dnes budou vyhlašovat výsledky prvního ročníku soutěže o nejzajímavější prototyp elektromobilu pro dvě osoby. V soutěži se spolu utká deset převážně univerzitních týmů. Vítězný si odnese výhru v hodnotě jednoho milionu korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektromobil Solartaxi

Elektromobil Solartaxi | Foto: Solartaxi

Soutěž, kterou vyhlásilo občanské sdružení Future Age, chce podpořit zajímavé nápady, inovace nebo použití recyklovatelných materiálů při stavbě elektrovozidel s baterií.

„Jeden ze zajímavých soutěžních návrhů na nový prototyp elektromobilu je například ‘retrovůz‘, který má ladné tvary 20. a 30. let a funguje na baterii, jede poměrně rychle a má velký dojezd. Zajímavý je také vůz, který používá místo karoserie kokosovou rohož. Pak jsou tady vozy, které je možné použít částečně i do terénu,“ přiblížil Martin Grmela z pořádajícího občanského sdružení Future Age.

Přehrát

00:00 / 00:00

O elektromobilech jsme na Rádiu Česko hovořili s Martinem Grmelou z občanského sdružení Future Age.

Vítězný tým si podle něj kromě jednoho milionu korun může odnést také dohodu o realizaci návrhu. „Mezi pozvanými jsou i zástupci automobilek. Vývoj elektromobilů je teď překotný a automobilky investují miliony i miliardy eur či dolarů do vývoje městských elektrovozidel, protože jde o sektor, který se má velmi rychle rozvíjet,“ dodal.

Některé z elektromobilů, které se do soutěže přihlásily, mají podle něj šanci se v budoucnu ujmout v městské nebo příměstské dopravě. „Jsou mezi nimi auta, která jsou předsériová. Po mírných úpravách by se dala homologovat a mohla by jezdit na silnicích,“ uvedl.

Připomněl, že akci pořádá občanské sdružení Future Age také pro to, že chce podpořit rychlejší rozšíření elektromobilů do měst. „Mají okamžité nulové emise, nevydávají skoro žádný hluk. Do kvalitního městského života jsou naprosto ideální. V současné době mají i poměrně velký dojezd – přes 130 kilometrů,“ dodal s tím, že překážkou zatím podle něj je téměř nemožnost elektrovozidlo koupit a také jeho cena. „Protože se pohybuje od půl milionu nahoru,“ upřesnil.

Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme