Američané mají problémy se štěnicemi

Tento týden se na předměstí amerického Chicaga sjeli odborníci na štěnice. Společně diskutují o nových způsobech boje proti tomuto nepříjemnému hmyzu, který se v poslední době na severovýchodě Spojených států značně rozšířil. Odborníci uvádějí, že ohniskem je momentálně New York. Tam byly štěnice v poslední době objeveny v divadlech, kancelářích, obchodech, ale dokonce i v luxusních bytech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Štěnice

Štěnice | Foto: European Science Foundation

Podle Libora Mazánka z Krajské hygienické stanice Olomouc se štěnice nevyskytují jen tam, kde je špína, ale spíše tam, kde je teplo: „Štěnice nejsou vázané na nuzné poměry. Štěnice jsou vázané na člověka, a pokud mají zdroj potravy, tak se rozšíří.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O štěnicích mluvil na Rádiu Česko Libor Mazánek z Krajské hygienické stanice Olomouc.

Důvodem proč se jich ale Američané nemohou zbavit je jejich rezistence na různé postřiky. „Je problém, že jsou rezistentní na pyretroidy, což jsou nejpoužívanější insekticidy. Takže když je není jak odehnat, tak tam prostě jsou,“ vysvětluje Mazánek.

Štěnice je ale naštěstí jeden z mála parazitů, který nepřenáší žádné infekční onemocnění. „Více méně se dají tolerovat a nevadí co se týče přenosu infekčních onemocněních, ale sami jsou původci onemocnění cimikózy, což je kožní reakce na poštípání. Někdy to může vést k silné alergické reakci a popisuje se i vážný anafylaktický šok, třeba u lidí v Americe,“ dodává Mazánek.

Lenka Rafaelová, Rádio Česko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme