Skandál na znojemské radnici. Úředníci jsou podezřelí z korupce

Radnicí ve Znojmě hýbe skandál. Protikorupční policie odpoledne zadržela tajemníka městského úřadu Vladimíra Krejčíře. Důvodem je zřejmě podezření z manipulování výběrových řízení na veřejné zakázky města. Policisté prohledávali také kanceláře odboru rozvoje, starosty a místostarosty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odvedený tajemník Vladimír Krejčíř (vepředu) z radnice ve Znojmě.

Odvedený tajemník Vladimír Krejčíř (vepředu) z radnice ve Znojmě. | Zdroj: ČTK

Případ se prý netýká samosprávy, ale pouze úředníků. Vyšetřovatelé údajně byli i ve dvou znojemských stavebních firmách – VHS a Pozemní stavby. Právě tyto firmy měly nápadně často dostávat městské zakázky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Znojemský starosta Petr Nezveda

„V současné době probíhá zajišťování listinných důkazů na radnici ve věci podezření z manipulace s výběrovými řízeními na veřejné zakázky města Znojma. Týká se to odboru rozvoje města. Zatím se to týká letošního roku,“ řekl břeclavský státní zástupce Tomáš Foldyna. Ke konkrétním jménům se zatím vyjadřovat nechtěl.

Policisté se ve Znojmě zajímali o dokumenty týkající se výběrových řízeních, u kterých byl coby člen komise pro otevírání obálek právě Krejčíř. Policisté prohledávali také kanceláře na majetkovém odboru a na odboru rozvoje. Byli i u starosty a místostarostů. Těch se ale prý podezření netýká.

„Týká se to pana tajemníka. I u mě v kanceláři provedla policie prohlídku. Odnesla si nějaké dokumenty, jsou to běžné materiály, které jsou jako podklad rady zastupitelstva. Zajímali se o materiály, které se týkají výběrových řízeních. Pro mě je to samozřejmě šok. Samozřejmě jsem s nimi spolupracoval, protože mám svědomí čisté, nemám se čeho bát,“ řekl znojemský starosta Petr Nezveda.

Ze znojemského úřadu si kriminalisté dopoledne odvezli pytel písemných materiálů. | Foto: ČTK

Z radnice si policie odnesla několik papírových pytlů s velkým množstvím dokumentů. Žádné obvinění zatím nepadlo. Policie nechce zveřejňovat podrobnosti, dokud nevyhodnotí důkazy a nevyslechne svědky a podezřelé.

Další kauza se řeší i v Kolíně, kde si měl místostarosta údajně říct o milionový úplatek.

Výběrová řízení přes internet

Místopředseda jihomoravské Krajské výkonné rady ČSSD, poslanec Ivan Ohlídal považuje obě kauzy za znepokojivé. „Je to bohužel obraz naší současné společnosti a především úrovně naší komunální politické sféry,“ myslí si Ohlídal.

Přehrát

00:00 / 00:00

O korupci diskutovali člen výkonné rady ODS za Jihomoravský kraj, poslanec Waltr Bartoš a místopředseda jihomoravské Krajské výkonné rady ČSSD, poslanec Ivan Ohlídal

„Pokud se prokáže, že byl někdo zkorumpován, tak bez ohledu na stranickou příslušnost musí platit princip padni komu padni. Ti lidé musejí odejít z politiky a musí za to pykat,“ prohlásil člen výkonné rady ODS za Jihomoravský kraj, poslanec Waltr Bartoš.

Poslanec Ohlídal tvrdí, že některá pravidla spojená s prodejem majetku obcí nebo s výběrovým řízením, nejsou dostatečně transparentní a do určité míry korupční jednání umožňují.

„Korupce na komunální politické úrovni je dost rozšířený jev. Míra korupce je tam stejná, ne-li vyšší, než na střední a vyšší úrovni,“ uvedl Ohlídal.

„Výběrová řízení by měla probíhat přes internet a všechny údaje by měly být veřejně dostupné. Navíc o mnoha věcech, o kterých by lidé mohli rozhodovat sami, rozhoduje úředník s razítkem a korupční prostředí se pak zvětšuje,“ dodal Bartoš.

Igor Maňour, Vlasta Gajdošíková, Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme