Polská politička čelí kritice kvůli výrokům o sexuální orientaci

Polsko řeší skandál, který má na svědomí zástupkyně polské vlády pro rovné příležitosti. Alžběta Radziszewská má v popisu práce chránit práva menšin, ale veřejně se dopustila dvou kontroverzních výroků. Jedni volají po jejím okamžitém odvolání, druzí ji brání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polsko - ilustr. foto

Polsko - ilustr. foto

Jak na Rádiu Česko vysvětlil varšavský zpravodaj Petr Vavruška, celou aféru odstartovala odpověď političky v rozhovoru pro katolický týdeník, kde uvedla, že ‘katolická škola může odmítnout učitelku, která je lesba‘.

„Ona tvrdí, že katolické školy se mohou řídit vlastními hodnotami a zásadami ani ne až tak obecním právem. Ale její kritici křičí, jak je možné, aby vládní úředník v pozici, v níž má dohlížet na toleranci, propagoval pravý opak,“ uvedl zpravodaj.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aféře v Polsku informoval na Rádiu Česko varšavský zpravodaj Čro Petr Vavrouška.

Dodal zároveň, že zmíněným výrokem aféra ještě neskončila: „Novináři, který ji pozval do televize, aby svůj výrok vysvětlila, vytkla, že je homosexuál a všichni ví, kdo je jeho partnerem.“

Jak dále zpravodaj připomíná, Radziszewská neskrývá, že je silně věřící a ve svých názorech konzervativní. O to víc podle něj překvapuje, že zastává vládní funkci jakéhosi ombudsmana, který dohlíží na to, aby nikdo nebyl diskriminován i kvůli sexuální orientaci.

Radziszewskou kritizuje levice i spolustraníci

Radziszewská podle zpravodaje česlí kvůli svým výrokům silné kritice. Například levicoví politici požadují její odvolání. Kritizují ji také straničtí kolegové. „Její spolustraníci z vládní Občanské platformy přiznávají, že veřejně připomínat někomu jeho sexuální orientaci je nepřípustné. Sama Radziszewská se novináři omluvila, ale na svém tvrzení, že katolická škola může odmítnout učitelku-lesbu trvá,“ řekl zpravodaj.

Petr Vavrouška, Martin Křížek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme