Obyvatelé Kladna nechtějí nový obchodní komplex Central Kladno

23. září 2010

V centru Kladna chce soukromý investor postavit nový obchodní komplex s názvem Central Kladno. Už od počátku ale tento záměr naráží na značný odpor obyvatel Kladna. Pod peticí proti této stavbě je už 1 700 podpisů.

Ve středu 22. září se v Kladně konalo veřejné projednání projektu Central Kladno, kde mohli občané vznést své připomínky. Veřejné projednání k projektu Central Kladno mělo vést k tomu, aby na základě posudku odborníků vydal Středočeský kraj stanovisko, zda záměr bude či nebude mít negativní vliv na životní prostředí - což je řízení nazývané jako takzvaná velká EIA. Nesouhlasné stanovisko by ohrozilo vydání územního rozhodnutí a stavba by se tedy nemohla realizovat.

Hned na začátku veřejného projednání vzneslo námitky občanské sdružení Pro Kladno. Petr Kratochvíl z tohoto občanského sdružení hlasitě bránil zájmy obyvatel Kladna. „Zklamal mě Krajský úřad, který ten proces velmi nekvalifikovaně a neodborně řídí a opomněl předat několik významných stanovisek zpracovateli posudku.“

V posudku nejsou třeba i připomínky Středočeské vědecké knihovny, která sídlí nedaleko plánované stavby. Nesrovnalosti v posudku zjistil i geolog Vít Franěk. „Zjistil jsem, že ten předběžný geologický průzkum dělali naprostí diletanti, je to zmetek, protože tam byly namalované situace, které tady možné nejsou a pokud ano, tak to zavání velkým průšvihem.“

Jednání se zúčastnil i primátor Kladna Dan Jiránek. Město totiž projekt také značně korigovalo, vzneslo až 16 připomínek, které ale podle primátora investor většinou splnil nebo si ponechal jako podmínky, které musí splnit, aby mohl pokračovat v územním a pak stavebním řízení.

Na protesty lidí a úpravy projektu jsme zvyklí, říká Omar Koleilat, ředitel developerské firmy Crestyl, která chce novým obchodním komplexem prý oživit centrum Kladna. „My můžeme jenom doufat a udělat veškeré kroky pro to, aby se ten projekt realizoval. Pro nás ten fakt, že jsou nějaký lidi, kteří hlasitě jdou proti tomu projektu, není novinka. Na druhou stranu na konci ti samí lidi se hlásí k tomu projektu, protože fakticky tento projekt je na úrovni třetí generace shopping center – vícepodlažní, s podzemními garážemi, které Kladno ještě nemá.“

Martin Janeček z občanského sdružení Kladno centrum, které k projektu také podalo sáhodlouhý seznam připomínek, je už spíše smířený s tím, že investor stavbu prosadí. „Bohužel investor to připravil tak, že ten záměr legislativně vyhovuje všem požadavkům.“ Podle Janečka je největším problémem projektu zvýšená doprava, kterou stavba vyvolá a hluk spojený s jejím provozem.

Veřejnost tlačila na Středočeský kraj, aby se posudek přepracoval a veřejné projednání se opakovalo. Úřednice Středočeského úřadu o tom nejprve nechtěly ani slyšet. Po několika hodinách už ale Lenka Venclovská z Krajského úřadu připustila, že nové projednání bude.

Po šesti hodinách se tedy občané domohli, že odbytý posudek se přepracuje a veřejné projednání se do konce roku uskuteční znovu.

autor: Jana Káninská
Spustit audio