Francii opět ochromily stávky. Demonstrantů je ale méně

Francii dnes ochromily další masivní stávky. Občanům se totiž nelíbí důchodová reforma, která je hlavním projektem tamního prezidenta Nicolase Sarkozyho. Protesty nejvíce zasáhly státní sektor, a to především dopravu a školství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlak TGV, max. rychlost: 575 km/h

Vlak TGV, max. rychlost: 575 km/h | Foto: Ivo Valent

Ve Francii dnes nefunguje hlavně doprava, je omezena více než při stávce před dvěma týdny. Jede pouze každé druhé TGV. Mezi Paříží a Marseille je to dokonce každý třetí vlak. V letecké dopravě bylo zrušeno asi padesát procent letů. Stávkují také učitelé. Do školy přišel pouze každý třetí učitel.

Nicméně pozornost je zaměřená především na to, kolik lidí dnes vyjde do ulic, protože to je signál v tlaku na vládu. Podle informací, které máme k dispozici, je to méně než před dvěma týdny. Elysejský palác to dokonce označil za vítězství reformy s tím, že zase tolik nepřátel nemá. Jde ale zatím o předčasné spekulace.

V Paříži mělo podle odborů protestovat tři sta tisíc demonstrantů, ale policie tvrdí, že v ulicích je pouze sedmdesát tisíc lidí. Do 5. října, kdy se o návrhu penzijní reformy bude jednat v senátu, mají být údajně vyhlášené další dvě stávky.

Jan Šmíd, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme