V pátek se otevře zrekonstruovaná Bílkova vila na Hradčanech

Po dvouleté rekonstrukci se veřejnosti v pátek otevře jedna z nejslavnějších pražských vil, rodinný dům Františka Bílka (1872 až 1941), představitele českého symbolismu. Stavba vily na Hradčanech začala v roce 1911. Vila je objektem Galerie hlavního města Prahy, která v domě připravila novou expozici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Expozice v Bílkově vile

Expozice v Bílkově vile | Foto: Galerie hl. města Prahy

Jak na Rádiu Česko přiblížila kurátorka nové expozice v Bílkově vile Sandra Baborovská, dům je zvláštní tím, že je jednou z prvních staveb, která měla v té době rovnou střechu. „A zároveň je to vila, která byla inspirovaná Anglií a proto může působit na návštěvníka až pohádkovým dojmem,“ dodala.

Návštěvníci se podle ní mohou těšit na nově otevřenou expozici a ateliér, kde jsou umístěny monumentální plastiky. „V prvním patře je expozice složená z menších exponátů z dob rané tvorby Františka Bílka z přelomu století. Jsou tam i dobové fotografie či prohlížeč na grafiku. Ve druhém patře je výstava Co mi kniha pověděla, je to citace z Bílkovy korespondence,“ přiblížila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Rádia Česko byla kurátorka nové expozice v Bílkově vile Sandra Baborovská.

Vila Františka Bílka patří od 60. let 20. století Praze a spravuje ji Galerie hl. města Prahy. „Vila se začala stavět v roce 1911 a František Bílek se kvůli ní musel zadlužit. Po jeho smrti zůstala ve vile bydlet jeho manželka, která ale na údržbu neměla peníze a tak ji v roce 1963 předala do vlastnictví státu. Ten ji posléze věnoval Galerii hl. města Prahy,“ vysvětlila kurátorka nové expozice v Bílkově vile.

Martin Křížek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme