Automobilka Audi nejspíš vybuduje nový závod v Maďarsku

Zdá se, že východní Evropa bude dál rájem pro automobilky. Německá automobilka Audi totiž podle informací deníku Magar Hírlap vybuduje nový závod v Maďarsku. Do výroby v této zemi se rozhodl investovat i Opel - za půl miliardy eur rozšíří stávající výrobu motorů a převodovek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Audi R8

Audi R8 | Foto: Jan Říha

Pokud se informace maďarských novinářů o vybudování nového závodu Opelu v Maďarsku ukáže jako pravdivá, půjde o poměrně významnou investici. Není to ještě oficiálně potvrzené, ale vypadá to, že Audi by skutečně mělo oznámit velkou novinku, protože na tiskové konferenci bude přítomen i maďarský premiér Viktor Orbán.

Audi zatím vyrábí v Györu motory, které využívá nejen Audi, ale celý mateřský koncern Volkswagen, a montuje tam také A3 a TT. V budoucnu by to ale měla být plnohodnotná fabrika za miliardu eur. Měla by vyrábět úplně nové auto, které by se podle informací zevnitř firmy mohlo dobře vyvážet do USA nebo Číny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Téma rozebral v Odpoledním Radiožurnálu David Koubek ze zahraničí redakce

V případě Maďarska tak platí, že východní Evropa je rájem pro automobilky. Možná, že by Opel nezdvojnásobil svou kapacitu v Szentogotthárdu, kdyby maďarská vláda nepřisypala poměrně štědrou dotaci. Ta se ale podle premiéra Orbána vrátí do několika let.

Vláda se samozřejmě všemožně snaží pomoct maďarské ekonomice, a díky této investici vznikne v budoucnu až 3000 pracovních míst. K tomu připočítejme Audi, a také Daimler, který už před rokem oznámil záměr vyrábět v Maďarsku malá auta.

Přesun výroby na levnější místa se logicky nelíbí například lidem v Německu, ovšem v poslední době nepřišly jen špatné zprávy. Třeba zaměstnanci závodu Opel v Eisenachu, kteří se děsili zvažovaného přemístění výroby nové generace malých opelů do španělské Zaragozy, si oddechli, a odboráři slaví. Firma totiž potvrdila, že výroba nového modelu zůstane v Německu , a dokonce tam plánují dělat i verzi s výhradně elektrickým pohonem.

David Koubek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme