Údaje o svých příjmech odevzdali všichni poslanci a ministři

Všichni poslanci a ministři odevzdali oznámení o příjmech, darech a majetku tak, jak měli. Kontrola za rok 2009 a za první pololetí roku letošního se týkala všech zákonodárců, kterým letos skončil mandát, a těch, kteří pokračují i v tomto volebním období. Nové poslance tato povinnost teprve čeká.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna | Foto: Tomáš Adamec

Drobné nedostatky typu zapomenutý podpis našel výbor jen u pěti poslanců a ministrů bývalé vlády Jana Fischera.

Příjmy a aktivity poslanců si může veřejnost zkontrolovat na internetu.

„Každý, kdo chce získat přístup, může v parlamentní knihovně po předání občanského průkazu získat heslo a přístup do internetového portálu, který bude samozřejmě přístupný dálkovým přístupem. Po dlouhou dobu však má ze zákona povinnost nepředávat toto heslo žádné jiné osobě a neměl by také zveřejňovat tyto údaje,“ poradil, jak se k datům dostat, předseda mandátového a imunitního výboru, sociální demokrat Jeroným Tejc.

„Jedinou výjimkou jsou sdělovací prostředky, které toto právo získaly díky rozhodnutí soudu, byť zákon jim ho výslovně nepřiznává,“ doplnil Tejc.

Výboru se podle Jeronýma Tejce zatím neozval nikdo, kdo by data vyvěšená na internetu zpochybnil.

Věra Pfeifferová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme