Dopadnou vládní škrty nejcitelněji na sociálně slabé občany?

Pokud vláda prosadí svůj návrh rozpočtu na příští rok a úsporná opatření, což je dost pravděpodobné, mnozí z nás to pocítí na svých peněženkách. Má se omezit podpora stavebního spoření, zpřísní se pravidla pro vyplácení podpory v nezaměstnanosti, omezí se některé sociální dávky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Nehrozí ale, že to vše nejcitelněji dopadne na nejchudší a nejpotřebnější? Předseda poslaneckého klubu TOP09 Petr Gazdík tvrdí, že nikoliv.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dopadech úsporných opatření diskutovali Petr Gazdík a Jiří Silný v Ozvěnách dne

„Jsem o tom naprosto přesvědčen. Ba naopak jsem přesvědčen, že pokud by Česká republika neudělala opatření, která plánuje tato vláda, pokud bychom dlouhodobě pokračovali v deficitním hospodaření, pokud bychom si každý rok půjčovali na svoji běžnou spotřebu, tak by časem dopadla ta tíže toho dluhu nejvíce na ty sociálně nejpotřebnější. Myslím, že dnešní důchodci nebo sociálně slabí v Řecku by o tom mohli mluvit,“ uvedl Gazdík v Ozvěnách dne.

Odlišný názor zastává Jiří Silný, koordinátor kampaně Česko proti chudobě a jeden z představitelů koalice Social Watch, která chce upozornit na údajně negativní dopady úsporných opatření.

„Samozřejmě argument, že není možné stát neohraničeně zadlužovat, je správný, ale je otázka, kdo má nést ty náklady. Zatím opravdu ty politiky vypadají tak, že nejvíc dopadů odnášejí ti nejslabší,“ uvedl Slabý a dodal:

„Zaměřujeme se na postavení žen, které v mnoha ohledech je ohroženější, ať už je to v pozici matek nebo v zaměstnání, kdy v České republice ženy stále ještě berou o 23 procent méně než muži.“

„Když si vezmete třeba zrušení prvních tří dnů nemocenské, tak se to týká velkého množství maminek, které pečují o děti a vlastně musí to dělat zadarmo. K tomu ještě když jsou samy nemocné, tak ten dopad na ně je daleko větší než na muže. A takových příkladů je daleko víc,“ zdůraznil Jiří Slabý ve vysílání Radiožurnálu.

Petr Gazdík ale namítá: „My se snažíme, aby ta úsporná opatření byla velmi vyvážená a aby skutečně dopadla na všechny příjmové skupiny pokud možno rovnoměrně.“

mta, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme