Ahmadínežádův projev v OSN přiměl delegáty k odchodu ze sálu

Íránský prezident Ahmadínežád vyhnal svým projevem Američany a Evropany ze sálu OSN. Naznačoval, že za útoky z jedenáctého září 2001 mohla stát vláda Spojených států, aby ospravedlnila vojenské zásahy na Blízkém východě. Delegace Spojených států a zemí Evropské unie včetně České republiky opustily sál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mahmúd Ahmadínežád při projevu v OSN.jpg

Mahmúd Ahmadínežád při projevu v OSN.jpg | Zdroj: ČTK

Skandální, nechutný, odporný a nepřijatelný – takový byl prodle Američanů a Evropanů projev íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda na zasedání Valného shromáždění OSN. Ahmadínežád začal v projevu prostřednictvím tlumočnice rozebírat teorie, kdo mohl v roce 2001 stát za teroristickými útoky na New York a Washington.

„A jako jednu z nich zmínil, že určité skupiny v americké administrativě 11. září připravily údajně proto, aby daly USA záminku k vojenským zásahům na Blízkém východě a tak upevnili svůj vliv v regionu, který v té době postupně upadal. Tato verze má podle prezidenta Ahmadínedžáda podporu nebo ji důvěřuje většina lidí – aniž by to blíže specifikoval,“ přiblížil na Rádiu Česko

Přehrát

00:00 / 00:00

Íránský prezident Ahmadínedžád vyvolal výroky o útocích z 11. září protest Američanů i Evropanů naValném shromáždění OSN. Podrobnosti od zpravodaje Čro Víta Pohanky.

Američtí zástupci v tu chvíli odložili sluchátka a vydali se hlavní uličkou mezi delegátskými lavicemi ven ze sálu. Následovali je kolegové z Evropské unie, Českou republiku nevyjímaje.

„Prezident Ahmadínedžád v tom projevu nerušeně pokračoval, kritizoval například sionismus, tedy Izrael, bránil íránský jaderný program a také kritizoval sankce, které OSN vůči Íránu zavedla,“ přiblížil Pohanka.

Podle něj provokativní výroky zazněly z úst íránského prezidenta v minulosti dost často. Připomněl, že Ahmadínedžád pronesl velmi agresivní výroky zejména na adresu Izraele. Zpochybňoval jeho právo na existenci a mimo jiné naznačoval i pochybnosti o holocaustu.

„Ale nejsem si jist, zda někdy takto otevřeně spekuloval o tom, že útoky z 11. září může mít na svědomí americká vláda nebo nějaké zájmové skupiny uvnitř. Tentokrát to udělal ve chvíli, kdy věděl, že bude mít obrovské publikum,“ řekl Pohanka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Další podrobnosti ke skandálu, který svým projevem v OSN vyvolal íránský prezident, jsme rozebrali s Vítem Pohankou i na Rádiu Česko.

„Vlastně to íránský prezident řekl několik hodin poté co prezident USA Obama na stejném místě mluvil o tom, že ve vztahu k Íránu jsou dveře diplomacii pořád otevřené . Řekl to sice na půdě OSN, ale v přímo New Yorku, kde k útokům došlo. A v tomto kontextu jeho výroky dostávají až nádech provokace,“ dodal.

Spojené státy označily vystoupení prezidenta Ahmadínežáda za snůšku konspiračních teorií a antisemitských výpadů. Vysoká představitelka Evropské unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku Catherine Ashton považuje výroky íránského prezidenta za odporné a nepřijatelné.

Vít Pohanka, Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme