Ministr školství odvolal šéfa investic. Kvůli mediálnímu tlaku

Ministr školství Josef Dobeš odvolal šéfa odboru investic Michala Pilina. Svůj krok zdůvodnil silným mediálním tlakem. Podle ministra se na odvolání oba dva dohodli.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ilustrační foto.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Pilin funkci zastával už v době ministryně Dany Kuchtové. Radiožurnál upozornil na to, že se v té době podílel na manipulacích s veřejnými zakázkami, kvůli čemuž stát přišel o stovky miliónů korun.

Pilina kvůli tomu z ministerstva před třemi lety propustil ministr Ondřej Liška. Současný šéf úřadu Josef Dobeš ho ale ihned po svém nástupu vzal bez výběrového řízení do funkce zpět.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr školství Josef Dobeš vysvětluje odvolání Michala Pilina

Dobeš dnes upozornil, že se neprokázalo nic špatného, čeho by se měl šéf investic dopustit. Podle něj jde o kompetentního odborníka, který mu pomohl vytvořit nové platové tabulky pro učitele.

„Udělal jsme rozhodnutí, které bylo proti mým zásadám a zanechává stopu v mém svědomí. Zvažoval jsem, zda do poslední chvíle stát za člověkem, který si plní své věci na ministerstvu a je výborným ekonomem nebo podlehnout tlaku. Dospěl jsem k tomu, že riziko spekulací je tak velké, že jsem udělal toto nespravedlivé rozhodnutí,“ řekl Dobeš.

Ministr je přesvědčený, že v případu jde o osobní věci. „Jestliže ho přijala paní Kuchtová a odvolal pan Liška, tak je tam i toto pozadí. Navíc ve chvíli, kdy jsem odvolal vrchního ředitele sekce evropských fondů Jana Vitulu, tak lidé, kteří za něj bojovali, týden poté útočí na pana Pilina,“ nabízí vysvětlení ministr Dobeš.

Analýzu, kvůli které Pilina propustil bývalý ministr Ondřej Liška, prý Dobeš nečetl. "Analýz je na ministerstvu mnoho a já kdybych je teď vytahoval, tak bych nedělal nic jiného,“ prohlásil ministr Dobeš.

Rektor mluví o korupci

Úplně jiný názor než ministr Dobeš má například bývalý rektor Masarykovy univerzity v Brně a v době Pilinova působení na ministerstvu za ministryně Kuchtové člen vedení Univerzity Jiří Zlatuška. V souvislosti s Pilinovou činností mluví přímo o korupci:

Přehrát

00:00 / 00:00

Případ Michala Pilina sleduje Ondřej Houska

„To bych neříkal, kdyby to byly potíže nějakého administrativního rázu. Ale v okamžiku, kdy se má prokazatelně ušetřit půl miliardy a ti úředníci dělají vše pro to, aby se neušetřila, tak pro to nemám jiné vysvětlení, než že jim prostě za prsty něco musí zůstat. A v těch nižších částkách zřejmě už nezbývalo co vyškrábat", řekl Zlatuška Radiožurnálu.

Masarykova univerzita vypsala před několika lety výběrová řízení na výstavbu nového kampusu. S vítěznými firmami ale nemohla uzavřít smlouvy. Ministerstvo školství totiž otálelo se schválením vybraných firem tak dlouho, až vítězové tendrů ze soutěže odstoupili a zakázky se vzdali. Univerzita proto musela následně vypsat nová výběrová řízení.

Vítězné nabídky ale byly i kvůli zdražení stavebních prací zhruba o půl miliardy vyšší. Pro univerzitu tedy nevýhodné. Podle analýzy ministerstva školství se Pilin podílel také na průtazích se stavbou nových budov univerzit v Českých Budějovicích, Pardubicích a Olomouci.

Igor Maňour, Ondřej Houska, Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme