Kvůli zakázkám ve Znojmě stíhá policie pět lidí

Policie obvinila tajemníka znojemské radnice Vladimíra Krejčíře kvůli výběrovým řízením města ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Další čtyři lidé jsou obviněni z podplácení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Starosta Znojma Starosta Znojma Petr Nezveda

Starosta Znojma Starosta Znojma Petr Nezveda | Zdroj: ČTK

„Pracovníci našeho útvoru obvinili v této souvislosti pět osob, z toho jedna osoba byla obviněna ze zneužití pravomoci a sjednávání výhody při veřejné zakázce. Další osoby byly obviněny z trestného činu podplácení. V tuto chvíli máme v policejní cele zatím dvě osoby, ostatní jsou stíháni na svobodě,“ uvedl mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Na znojemské radnici policie zasahovala včera, odvezla si několik papírových pytlů s dokumenty a zahájila vyšetřování. Podrobnosti nechce zveřejňovat do té doby, dokud nevyhodnotí důkazy a nevyslechne svědky a podezřelé.

Přehrát

00:00 / 00:00

Starosta Znojma Petr Nezveda a novinář Daniel Smola mluvili v Ozvěnách dne

Kriminalisté byli i ve dvou znojemských stavebních firmách – VHS a Pozemní stavby. Právě tyto firmy měly nápadně často dostávat městské zakázky. Mezi obviněnými mají být podle zdrojů blízkých vyšetřování právě zástupci stavebních firem.

„Mělo se jednat o uplácení v souvislosti s některými zakázkami. Je to ale čerstvé, musíme počkat na další informace,“ nechtěl se konkrétněji o aféře vyjadřovat starosta Znojma Petr Nezveda. Aféra ho prý zcela zaskočila:

Starosta: Šokovalo mě to

„Byl to pro mě velký šok. Je třeba se z toho do budoucna poučit, situaci analyzovat. Už příští středu jsem svolal vedoucí odborů na poradu. Na odpoledne je potom svolaná mimořádná porada, kde budeme tyto věci řešit.“

Starosta už také naznačil, jak plánuje podobným nekalostem do budoucna zamezit: „Existuje komise pro otevírání obálek, jejíž součástí byl i pan tajemník, a pak i nějaká hodnotící komise, tak je třeba udělat opatření právě ve složení těchto komisích.“

Teď však musí Petr Nezveda také řešit, jak zajistit fungování znojemské radnice.

„Podle organizačního řádu v případě, že tajemník není přítomný, zastupuje ho vedoucí organizačního odboru. Úřad funguje. Zadal jsem právní analýzu, zda mohu pozastavit výkon činnosti pana tajemníka a zda mohu požádat o jeho odvolání už v tuto chvíli. Panu tajemníkovi jsem také nařídil jednadvacetidenní dovolenou,“ řekl starosta.

Ve Znojmě se mezi lidmi o korupci na radnici prý hovoří už dlouho. Až nyní však došlo na policejní akci.

„Šuškanda už tu běhá nějakou dobu. Bylo minimálně podivné, že velké zakázky pořád získávaly právě tyto firmy,“ sdělil redaktor Znojemského deníku Daniel Smola. Podle něho se skandál určitě projeví i ve výsledku blížících se komunálních voleb.

Igor Maňour, Renáta Prátová, Zuzana Kopuletá, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme